Kupac plina iz Brgoda: Čist račun, toplija zima

Kupac plina iz Brgoda: Čist račun, toplija zima

22.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Čist račun, toplija zima! Takav se zaključak nameće kad je posrijedi problem u nabavi plina za grijanje i ostale potrebe u domaćinstvu na kakav nam se požalio Boris Rajković iz Brgoda. Po priči tog kupca - koji priznaje da je imao dug za prošlu sezonu, no tek je po njegovu podmirenju zatražio novu isporuku plina - novigradski Butan plin posljednjom mu je zgodom uvjetovao plaćanje unaprijed cijelog iznosa narudžbe (oko dvije tisuće kuna). To Rajković smatra nepravednim jer, kako kaže, zasigurno nije jedini koji je dugovao. Dodaje da ne vrijedi za sve kupce isto mjerilo, jer zna da se nekima tolerira kašnjenje plaćanja. S druge pak strane, distributer poručuje da, upravo želeći sve dovesti u ravnopravan položaj, avansno plaćanje traži samo kad su posrijedi kupci koji se ne pridržavaju dogovorenog načina plaćanja.

- Zbog čega dvostruki kriteriji? Što je s velikim kupcima, tvrtkama, i njihovim velikim dugovanjima? Zašto vježbaju strogoću na malim kupcima, pogotovo u ovo teško vrijeme kad rijetki mogu sve odjednom platiti, pita se Rajković. Napominje pritom da mu je – iako su prošla oko dva tjedna otkako je podmirio obaveze – tek poslije brojnih poziva pojašnjeno da se u sustavu tvrtke vodi kao problematični platiša. Zbunjuje ga što distributer isprva nije prihvaćao njegov prijedlog - da polovicu iznosa podmiri odmah, a ostatak po isporuci - a s vremenom je ipak pristao na takve uvjete. Na koncu to kao dugogodišnji kupac, uvrijeđen ovakvim odnosom, nije prihvatio pa se trenutno grije na drva.

Kaže da ipak nema izbora, budući da je Butan plin uz Inu jedini distributer na ovom području, a procedura promjene prodavatelja oduzela bi mu puno vremena. Iz novigradske tvrtke odgovaraju da Rajković nije njihov ugovorni kupac, ali su mu svejedno na koncu željeli izići ususret. Ističu da u Istri nisu jedini dobavljač - plin se može naručiti kod nekog od brojnih drugih. Poručuju da su svoje kupce, poslavši početkom listopada poštom obavijesti, nanovo upoznali s načinima plaćanja i mogućnošću otplate na rate, čekovima ili kreditnom karticom.

- Ne bismo li izbjegli situacije poput ove, kad kupac tijekom više mjeseci ignorira naša višekratna upozorenja da mora podmiriti dug, od takvih tražimo avansno plaćanje ili plaćanje prilikom isporuke gotovinom ili kreditnom karticom, piše u odgovoru Butan plina.

Navode da veći kupci daju instrumente osiguranja plaćanja te se pridržavaju rokova. Od sedam tisuća kupaca većina ih je, napominju, ugovornih, a s naplatom nemaju većih problema. Plin isporučuju u roku tri do pet dana, a nestašice, vele, neće biti. (I. RADIĆ)

plin butan plin grijanje dug