Kulturni turizam na arhitekturi totalitarnog režima 20. stoljeća

Kulturni turizam na arhitekturi totalitarnog režima 20. stoljeća

8.7.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu projekta ATRIUM čiji je nositelj Općina Forli (Italija) od 04. - 06. srpnja 2011. godine talijanska delegacija posjetila je Labin i Rašu sa ciljem razgledavanja arhitektonske baštine 20. stoljeća.

 

Talijansku delegaciju činile su predstavnice Općine Forli Claudia Castellucci i Cristina Vallicelli te prof. Ulisse Tramonti sa Arhitektonskog fakulteta, Sveučilišta u Firenci

 

Naime, projekt ATRIUM (Architecture of Totalitarian Regimes of the XX° Century In Urban Management) u kojem Grad Labin sudjeluje kao IPA partner, financiran je od Europske unije  iz Transnacinalnog programa suradnje South East Europe (SEE). Glavni cilj projekta je promicati Europske oblike kulturnog turizma na arhitekturama totalitarnog režima 20. stoljeća.

 

U projekt su uključeni partneri iz Italije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Hrvatske, Srbije , Bosne i Hercegovine i Albanije, a nositelj projekta je Općina Forli iz Italije.

 

Prof. Ulisse Tramonti koji se između ostalog bavi znanstvenom obradom arhitekture iz doba fašizma izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao prilike posjetiti ove dvije važne lokacije nastale u to vrijeme i to Rašu koja je u cijelosti izgrađena tijekom 1936. i 1937. godine kao dio politike onodobne talijanske vlade o osnivanju tzv. »citta di fondazione« na novim premisama urbanizma i arhitekture i kao prva od tri specijalno planirana rudarska grada (Carbonia na Sardiniji i Pozzo Littorio u Labinu) i Podlabin – Pozzo Littorio koji je sagrađen u periodu od 1939.- 1942. godine. Svi su bili jedinstveni u ocijeni da kulturna baština kojom raspolaže Grad Labin, posebno starogradska jezgra i Podlabin (Pozzo Littorio) kao dio rudarske baštine, more, predivni krajolici, gastronomija, čine neprocjenjivo bogatstvo na kojem Grad Labin može graditi svoj razvoj posebno u segmentu turizma.

 

Upravo zato je važno što je Grad Labin sudionik projekta ATRIUM, kojem je krajnji cilj uključivanje Grada Labina na Europsku kulturnu rutu.

 

totalitarni režimi arhitektonska baština baština tullio vorano