KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana gostovalo u Vinkovcima (Galerija fotografija)

KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana gostovalo u Vinkovcima (Galerija fotografija)

8.9.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Brojni plesači, pjevači, kantaduri iz ovog kršanskog društva nastupali su već na najznačajnijim  folklornim pozornicama naše države , a i na mnogim gostovanjima izvan naših granica. Putovima  „slave"  svojih starijih kolega i kolegica, protekli su vikend krenuli i najmlađi članovi ovog KUD-a. Osam plesnih parova u dobi od sedam do četrnaest godina, petero mladih svirača i sviračica, potpomognuti logistikom starijih kolega nastupili su protekli vikend na Dječjim vinkovačkim jesenima.

 

Iako je put bio izuzetno naporan, jer se je putovalo cijele noći, nastup naših mališana bio je veličanstven. Svi zadaci izvedeni su na najbolji mogući način, a ekipa je smogla snage i za dodatne „slobodne aktivnosti". Tako je ekspedicija „Zlatela", zajedno sa roditeljima mališana, koji su ih ovom prigodom pratili, u subotu prije ručka posjetila Vukovar, vukovarsko memorijalno groblje, Ovčaru i spomen dom „Ovčara". Na Ovčari  su zapaljene svijeće, a ukazala se prilika i čuti i prigodno slovo iz nedavne povijesti ovog časnog mjesta iz usta preživjelog vukovarskog heroja pukovnika Petra Janjića-Tromblona.

 

U popodnevnim satima odrađena je, najprije generalna proba, a zatim i nastup na kojem su naši mali balerini izveli dva plesa, najprije „Balon", uz svirku dva miha,  a zatim i „Sete paši" uz svirku  dama na „trieštinama".  Sve to je izvedeno u jednom perfektnom izdanju nakon cijele noći provedene u autobusu na relaciji Kršan-Retkovci.

 

Nedilja, ustajanje, doručak - pa odmah put u Vinkovce. Već u devet u jutro raspored za mimohod, a od  deset sati mimohod počinje. Nestrpljenje, mala nervoza, mnoštvo okupljenih - ništa to nije moglo omesti naše mališane u briljantnom nastupu. Najprije dug dostojanstven put gradskim ulicama kroz masu do bine , a zatim i dva plesa, odrađena rutinom malih profesionalaca. Moguće da je i pisac ovih redaka pomalo subjektivan - to bi bilo i razumljivo, ali epiteti i ocjene, koje ste upravo pročitali, mogli su se čuti iz usta mnogih posjetitelja smotre toga jutra na vinkovačkim ulicama. Slavonska iskrenost i neposrednost nije mogla suzdržati svoje osjećaje nakon  prolaza malih „Zlatelovaca".

 

 

Moram priznati, tog prekrasnog sunčanog dana u Vinkovcima, bilo je ugodno biti Kršanac, čini mi se čak mnogo ugodnije  - nego ovdje doma u samom Kršanu.  Iz usta, pogleda i osjećaja okupljenog mnoštva, koje ne zna , ali i ne pokušava zatomiti svoje osjećaje, vidjelo se je koliko cijene te „male Zlatele"  i koliko im je duša ispunjena njihovim nastupom.

 

-Točno u podne, 12:00, kraj službenog dijela, kraj nastupa na bini i ulicama Vinkovaca, pa polazak za Retkovce i samo smo za petnaestak minuta u kućama naših domaćina.  O atmosferi u kućama, pripremljenim nam  obrocima, o ljubaznosti, dobrodušnosti, o svoj onoj dobroti i pažnji, kojom smo bili obasuti svakog trenutka za boravka u ravnoj Slavoniji, rječnik nam je siromašan  da Vam to opišemo.

 

Takvo domaćinstvo, srdačnost, neposrednost - ne , bolje da Vam o tome ne pričam, ne osjećam se sposobnim za takvo što. Zapravo, kako uopće biti uspješan u prenašanju svega onog, čime su nas naši domaćini iz KUD-a „Sloga" iz Retkovaca obasipali. Se je bilo dobro, predobro, pa i više od toga, samo se  je vrijeme nešto urotilo protiv. Odjednom smo bili prisiljeni na stisak ruke, poljubac, na zagrljaj iskren i prijateljski, na susret vlažnih i suznih očiju  ljudi koji su se još jednim novim susretom više povezali . Ostala je na kraju zdravica i obećanje, ali i nada: - Doviđenja u Kršanu. Kada? - Ma što  skorije, ne treba ni povod nekakav tražiti. Koga je za povod sad briga.

 

Da, bili smo u Vinkovcima, ali i u Retkovcima, tamo nas vežu, od ovog vikenda, i neke nove veze i neka novija i novija prijateljstva.

Hvala Retkovci. - Bravo „Zlateli"

Klaudijo Lazarić

 

kud zlatela kud ivan fonović zlatela vinkovci kršan kultura balun tradicija folklor kud sloga retkovci