KuC “Lamparna”: izložba ‘Istarski rudnici u grafikama likovnih umjetnika’

KuC “Lamparna”: izložba ‘Istarski rudnici u grafikama likovnih umjetnika’

2.3.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu programa obilježavanja Dana rudara grada Labina, u galeriji KuC-a ‘Lamparna''  Labin, biti će u Četvrtak, 4. ožujka 2010. u 19:00 sati , otvorena izložba

 

‘Istarski rudnici u grafikama likovnih umjetnika''

koja se sastoji od dva dijela: 

I.  Printevi grafičkih ilustracija iz "Raškog rudara" (1947.-1999.)

II.  Grafike talijanskog umjetnika Sergio Vatteroni 

Sergio Vatteroni - kipar, slikar i grafičar, rođen je1890.g. u Carrari (IT) gdje i umire 1993.g., u 103. godini života. U povijesti talijanske moderne zauzima istaknuto mjesto ne samo kao umjetnik već i kao višegodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Carrari. Dok skulpture krase trgove nekoliko talijanskih gradova, velik broj njegovih slika i grafika nalazi se u fundusu mnogih europskih muzeja i galerija. U periodu od 1937. - 1939. Vatteroni boravi u na Labinštini gdje nastaje grafička mapa inspirirana rudarenjem i istarskim rudarima. Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima mapa netragom nestaje i gubi joj se svaki trag do nedavnog otkrića dijela radova u Raši, zahvaljujući mladom lokalnom istraživaču, Mladenu Bajramoviću, studentu povijesti umjetnosti i jednom od suradnika na projektu "Podzemni grad 21", koji će na otvorenju izložbe predstaviti autora i njegova djela.

70 godina nakon nastanka deset pronađenih grafika biti će po prvi javno predstavljene u galeriji KuC-a ‘Lamparna''. 

"Raški rudar" - glasilo IU "Raša", pokrenuto je ubrzo nakon završetka II. svjetskog rata, 4 godine nakon kapitulacije Italije i odlaska talijanske uprave iz istarskih rudnika, tj. paralelno s osnivanjem tvrtke u državnom vlasništvu Istarski ugljenokopi "Raša".

Prvi je broj izašao 7. studenog 1947.g. nakon čega redovito izlazi, najprije kao tjedne, pa dvotjedne i na kraju kao mjesečne novine, sve do samog zatvaranja posljednjeg rudnika na Labinštini, IU "Tupljak", 1999.g.

 

"Raški rudar" jedinstveni je primjer jedne od prvih ‘korporativnih'' novina na ovim prostorima, koje su svojim izgledom i sadržajem, vezanim ne samo na bivši rudnik nego na život lokalne zajednice te dešavanja u zemlji i svijetu generalno, nadišle ne samo standarde svoga vremena nego i brojnih današnjih ‘korporativnih''glasila, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Tijekom rada na rudničkoj arhivi za potrebe projekta "Podzemni grad 21", pregledan je veći dio izdanih brojeva "Raškog rudara" iz fundusa Narodnog muzeja u Labinu te su nositelji projekta, udruga Labin Art Express XXI, odlučili iskoristiti priliku da u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara i 89. godišnjice Labinske republike (1921.), javnosti - posebno novim i nadolazećim generacijama - predstave dio umjetničkih radova poznatih i nepoznatih autora nastalih za potrebe grafičkih ilustracija tekstova u "Raškom rudaru". 

 

Izložba ‘Istarski rudnici u grafikama likovnih umjetnika'' ostaje otvorena do 27.03.2010., isključivo petkom i subotom od 18:00 - 21:00 ili za organizirane grupe svakodnevno, uz prethodnu najavu na tel: 052.857 041 ili e-mail: lae@pu.t-com.hr

 

istarski rudnici rudnici izložba kuc lamparna labinska republika lamparna