KRŠANSKI ZASTUPNICI NE MOGU BEZ TRZAVICA: NEGODOVANJA ZBOG IMENOVANJA U OPĆINSKA TIJELA Uravić: Vladajuća koalicija omalovažava sve vijećnike

KRŠANSKI ZASTUPNICI NE MOGU BEZ TRZAVICA: NEGODOVANJA ZBOG IMENOVANJA U OPĆINSKA TIJELA  Uravić: Vladajuća koalicija omalovažava sve vijećnike

20.9.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Da će trzavice biti trajno obilježje sjednica Općinskog vijeća Kršana pokazala je već prva radna sjednica održana ovog tjedna, nakon što je predstavnička vlast formirana iz zadnjeg, trećeg pokušaja, gotovo tri mjeseca od izbora. Zaiskrilo je pri imenovanju općinskih odbora i komisija, kada je Silvano Uravić (SDP) optužio vladajuću koaliciju IDSHDZ-Akcija mladih da očigledno ispunjava određena politička obećanja delegirajući kandidate koji nisu vijećnici za predsjednike radnih tijela vijeća.

 

Ništa protiv predloženih osoba

 

Glavni kamen spoticanja bio je odbor za socijalna pitanja, za čijeg je čelnika predložen Roko Terković, IDS-ovac koji je nekad nosio i nezavisnu listu. Uravić je negodovao i zbog toga jer je za predsjednicu odbora za financije i proračun predložena Dezi Paliska, članica HDZ-a koja nije vijećnica.

- Nemam ništa protiv osoba, no to da nitko od nas zastupnika ne predsjedava odborom, pogotovo onim najvažnijim, jer za socijalni program godišnje izdvajamo 1,1 milijun kuna, omalovažavanje je svih 14 vijećnika.

Vijećnici imaju odgovornost i politički legitimitet. Trebao bih glasati o nečemu o čemu će netko drugi odlučivati - izvinite, ali neću, kazao je Uravić, član liste SDP-HNSHSU koja daje formalno nezavisnog općinskog načelnika Valdija Runka.

 

Vrijeme da i Bošnjaci udu u odbor

 

Prozvanim se osjetio predsjednik vijeća Zdravko Vidak (HDZ), rekavši da pojedini zastupnici nisu htjeli biti članovi ni predsjednici radnih tijela. "Svaka komisija odgovorna je načelniku i vijeću. Znate tko donosi proračun i kontrolira njegovo izvršenje", istaknuo je Vidak.

Esad Huskić, bošnjački vijećnik s IDS-ove liste ustvrdio je, pak, da bi bilo politički korektno da se poslovnikom osigura direktan izbor predstavnika te manjine u odbor za socijalna pitanja kao najvažnijeg tijela. "Zaista je vrijeme da se Bošnjaci, kojih je u općini 7,5 posto prema popisu stanovništva, konačno počnu vrednovati", predložio je Huskić i prigovorio da se komisije sastavljaju adhoc, bez konzultacije s kandidatima.

I. RADIĆ

  

  

Odbor za socijalu imat će sedam članova

Uz protivljenje Uravića i Eđea Brenčića te tri suzdržana glasa, u peteročlani Odbor za socijalna pitanja imenovani su Roko Terković (predsjednik), Darko Androić, Roman Carić, Đulio Burul i Andrej Lipnik. Najavljeno je da će se to tijelo proširiti za dva člana, uz prihvaćanje Huskićeva prijedloga. Odbor za financije i proračun činit  će, pak, predsjednica Dezi Paliska te članovi Sanja Frankola i Suzana Licul.

kršan općina kršan roko terković vijećnici uravić politika lokalni izbori izbori 2013 ids sdp valdi runko zdravko vidak radna tijela trzavice