Kršanski vijećnici protiv naknade za razvoj javne odvodnje, a raški odluku izglasali

Kršanski vijećnici protiv naknade za razvoj javne odvodnje, a raški odluku izglasali

19.11.2013. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Općinsko vijeće Kršana nije na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici prihvatilo Odluku o obračunu i naplati naknade za razvoj javne odvodnje na svom području, odnosno dodatnu kunu po kubnom metru utrošene vode. Za odluku je glasalo šest vijećnika, četiri vijećnika IDS-a, nezavisna s liste SDP-HNS-HSU Suzana Licul i Zdravko Vidak iz HDZ-a, protiv novog nameta bili su vijećnici Akcije mladih Sanja Frankola i Eđeo Brenčić, Nensi Runko iz HNS-a, Darko Androić iz HDZ-a, Slavko Rabar iz HSU-a i Silvano Uravić iz SDP-a dok je Esad Huskić, Bošnjak s liste IDS-a bio suzdržan. Obrazlažući prijedlog odluke direktor Vodovoda Dino Škopac kazao je kako bi se na području općine godišnje na taj način prikupilo oko 160 tisuća kuna, a što je samo prvi, ali nužni korak koji se mora poduzeti za razvoj javne odvodnje. Rekao je i kako je samo na taj način moguće aplicirati prema Europskim fondovima. U Općini Kršan s tom naknadom počelo bi se raditi na rekonstrukciji postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Potpićan, a izradila bi se i projektna dokumentacija sustava javne odvodnje naselja Kožljak. Za razvoj je potreban novac, ustvrdio je Škopac. Esad Huskić, vijećnik s liste IDS-a, složio se da je za razvoj potreban novac, jer svaki razvoj košta, ali: (ton – Esad Huskić). Kazao je on i kako je tih 160 tisuća kuna premalo za sve projekte. Direktor Vodovoda Škopac složio se da su to premala sredstva: (ton – Dino Škopac). Ne mogu, ne želim i neću podržati ovu odluku bio je jasan vijećnik SDP-a Silvano Uravić i obrazložio zašto: (ton – Silvano Uravić). Govorio je on i o bogatim izvorima vode na kojima Labinština leži, ali i o vlasničkoj strukturi u Vodovodu te zaključio: (ton – Silvano Uravić 1). Protiv ovakve odluke govorio je i vijećnik HSU-a Slavko Rabar, primjetivši kako se tih 160 tisuća kuna može osigurati i u općinskom proračunu, a smatra da i sam Vodovod ima unutarnje rezerve iz kojih bi mogao namiriti ta sredstva. Općinski načelnik Valdi Runko je pak primjetio: (ton – Valdi Runko). I na kraju je predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Vidak mogao samo zaključiti: (ton – Zdravko Vidak).

 Općina Kršan tako je jedina na Labinštini koja nije prihvatila ovu odluku, jer su na sinoćnjoj sjednici s jednim glasom protiv vijećnika BDSH-a Šućuralije Bašića i jednim suzdržanim vijećnika HDZ-a Ivana Mohorovića to učinili i raški vijećnici. Načelnica Glorija Paliska Bolterstein, je nakon obrazloženja direktora Vodovoda Dine Škopca, vijećnike upznala sa stanjem odvodnje i vodoopskrbe: (ton - Glorija Paliska Bolterstein). Vijećnika HSU-a, Atilija Palisku zanimalo je u kojem se roku očekuje realizacija tako velikog projekta, a s obzirom na cifru od 40 milijuna kuna. Direktor Vodovoda Dino Škopac odgovorio je kako smo po direktivama koje smo potpisali pri ulasku u EU dužni sve završiti do 2018. odnosno do 2023. godine, ali očekuje da će se na Labinštini dovršiti do 2018. Šućuralija Bašić, koji je bio protiv odluke, osvrnuo se na problematiku pretpristupnih i strukturnih fondova. Kazao je kako Općina Raša nema strategiju razvoja te kako se stopiralo sve što je bilo u planu. Prisjetio je i riječi bivšeg župana Ivana Jakovčića, koji je uvijek ponavljao kako je Istra ispred svih kada je riječ o projektima Europske unije. Međutim (ton - Šućuralija Bašić). Pitanje odvodnje u Raši je veliki zdravstveni problem i s ovakvom inicijativom trebalo je krenuti puno ranije, zaključio je Bašić. Podsjetimo da su ovu odluku o obračunu i naplati naknade za razvoj javne odvodnje već ranije prihvatili općinska vijeća Svete Nedelje i Pićna te Gradsko vijeće Labina. Na taj način Grad Labin će godišnje uprihodovati 900 tisuća kuna, Općina Sveta Nedelja 140 tisuća, Raša 200 tisuća i Sveta Nedelja između 20 i 30 tisuća kuna. Općina Kršan će 160 tisuća kuna zasigurno morati osigurati u proračunu za iduću godinu.

odvodnja kuna vodovod labin vodovod šućuralija bašić dino škopac općina kršan općina raša glorija paliska bolterstein valdi runko