Kršan: U pola godine samo 25 posto planiranih prihoda u proračun!

Kršan: U pola godine samo 25 posto planiranih prihoda u proračun!

1.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

- U prvom polugodištu ove godine ostvareno je tek sedam milijuna proračunskog prihoda, što je 25 posto od planiranih 28 milijuna kuna na godišnjoj razini. Izostala su donacije države i Istarske županije, čime su izostala predviđena kapitalna ulaganja, dok se obveze prema građanima izvršavaju uredno, čulo se na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana.

Taj je izvještaj izazvao burnu reakciju oporbe, pa je za Klaudija Lazarića (HSLS) ovako slabo punjenje općinske blagajne  vrlo jasna potvrda da je ovogodišnji proračun nerealan, tek zbir želja, a ne odraz stvarnih mogućnosti, na što je on, kako je rekao, ukazivao i prilikom njegova donašanja protekle godine. Na razbijanje ovako sumorne zbilje neće doprinijeti ni brža naplata potraživanja ni nepodmirene dvije mjesečne obveze od 2,6 milijuna kuna od strane HEP-a, već samo radikalno drugačije upravljanje Općinom, na što sadašnja koalicijska vlast nije sposobna - bio je izričit Lazarić.

Sličnog su mišljenja bili i Zdravko Vidak (HDZ) te Valdi Runko (Nezavisna lista), koji je spomenuo, pozivajući se na svoje iskustvo načelnika u više mandata, da se ovako nespremno ne može stići daleko.

Kritike aktualne vlasti nisu izostale ni prilikom rasprave o izvješću o radu Općinskog poglavarstva u proteklih nekoliko mjeseci, koje je prema načelniku Josipu Kontušu bilo u znaku pripremanja dokumenata za buduća ulaganja u infrastrukturne i kapitalne objekte, ali i poljoprivredu, najavivši stoga skori rebalans poračuna. Za Lazarića je takvo ponašanja potvrda činjenice da projekte i dokumentaciju nije pripremala ranija vlast, koja je, podsjetio je ostala ista i nakon izvanrednih lanjskih izbora, koje je on isprovocirao nezadovoljan njenim radom.

Runko je pak naglasio da se na sjednici raspravlja o trenutačnim aktivnostima, a ne obećanjima ili onome što će tek sutra doći na red, što je još jedan dokaz da novca i znanja za razvoj Kršana naprosto nema dovoljno.

Uključujući se u raspravu predsjednik Općinskog vijeća Nikola Vuksan pročitao je svim vijećnicima svojevrsno otvoreno pismo, u kojem izražava zadovoljstvo da se ipak nešto pozitivno događa, da bi potom uputio više zamjerki na račun Poglavarstva, od kojega je zatražio više transparentnosti u radu, ali i promjene u ponašanju.

- Nije dovoljno donijeti programe, već se moraju donijeti i termini za njihovo ostvarenje, nositelji i odgovorne osobe, rekao je Vuksan. Upitao je također zbog čega se ne razmišlja o poduzetničkoj zoni, zašto se dugo mora čekati na plinofikaciju, uz zaključak da se od svih, od Općinskog poglavarstva do Općinskog vijeća mora djelovati mnogo brže i odgovornije, jer to od nas, kako je rekao, očekuju građani koji su nam dali i povjerenje.

Na te je riječi Lazarić zaključio da se očito ne može prikriti da nešto škripi u odnosima unutar koalicijskih partnera, ali da im on u tome ne može pomoći. Prilikom rasprave o tvornici kamene vune Rockwool zatražen je veći angažman i inicijativa Općinskog poglavarstva u zaštiti građana i prirode od te međunarodne tvrtke.

Najburnije je bilo na samom kraju sjednice prilikom raspravljanja o davanju u zakup kršanskog kaštela Filozofskom fakultetu u Zagrebu radi otvaranje nastavne baze u njemu. Načelnik Kontuš je rekao da nezna ništa o tome, premda je tema aktualna već nekoliko godina, predsjednik Vijeća Vuksan je taj potez ocijenio odličnim kako za obnovu kaštela tako i za sam razvoj Kršana. Nezadovoljan tijekom rasprave sjednicu je na kraju napustio oporbeni vijećnik Klaudijo Lazarić, dosad najangažiranija osoba u spašavanju kaštela koji se spominje još u 13. stoljeću.

proračun Josip Kontuš Klaudijo Lazarić Rockwool Nikola Vuksan sjednica plinofikacija sjednica Općina Kršan