Kroz stručne radionice na temu `Mediji i djeca` o odgoju djece i medijskoj pismenosti

Kroz stručne radionice na temu `Mediji i djeca` o odgoju djece i medijskoj pismenosti

10.3.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labin - Potaknuti činjenicom da mediji utječu na kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj djeteta te da su djeca predškolske dobi vrlo osjetljiva i podložna utjecajima TV-a i drugih medija, u sklopu projekta „Labin - zdravi grad" u vrtiću Pjerina Verbanac u protekla tri mjeseca održan je ciklus radionica o medijskoj pismenosti djece, kojeg su vodile Đeni Zuliani mag. psihologije i Sanja Franković dipl. socijalni radnik.

Organizirane su tri tematske radionice: „Mediji i djeca", „Medijski savršen roditelj i savršeno dijete" i „Što je dobro za moje djete?" kojima su prisutvovali roditelji čija djeca pohađaju ovaj vrtić.

Uz druženje, podjelu iskustva, učenje kroz igru, simulacije i argumentiranje podjelili smo i razmijenili puno kvalitetnih informacija te zajedno s roditeljima iznalazili nova „rješenja" u odgoju djece medijskoj pismenosti. 

U prvoj radionici `Mediji i djeca` govorilo se o pozitivnim i negativnim stranama medija te na koji način oni utječu na djecu. Roditelji su uz medijaciju voditeljica došli do zaključka da je medije vrlo teško isključiti iz svakodnevnog život, te da su nam oni nerjetko i saveznik. Da bi smanjili štetnost medija i iskoristili njihove potencijale u odgoju djeteta, važno je da roditelji budu prisutni dok dijete koristi medije, da s djetetom razgovaraju o sadržajima s kojima se susreću, da pitanjima kod djece potiču razmišljanje o onome što vide, da roditelji iznose vlastita razmišljanja. Zaključilo se i da je roditelj uvijek taj koji određuje količinu vremena koje će dijete provesti uz određeni medij i sadržaj koji će dijete gledati.

U drugoj radionici razmišljali smo o tome kako se snaći u nizu informacija koje nam mediji nude. Kako odabrati što je «točno»?, Kako odlučiti što je najbolje za mene i moje dijete? Odgovor na to pitanje tražio se kroz osvještavanje koliko i na koji način utječu mediji i drugi čimbenici na kreiranje vlastite slike o roditeljstvu, o kvalitetnom vremenu provedenom s obitelji i o djetetu te kakav je stav i samih roditelja prema medijima.

Treća radionica pod naslovom „Što je dobro za moje djete?" zaokružila je ovaj ciklus s posebnim osvrtom na što sve roditelji trebaju pripaziti u odgoju djece medijskoj pismenosti. U tom smislu roditeljski se odgoj  ogledava u zaštiti djece od štetnih utjecaja medija, provjeri informacija koje dopiru do djece, postavljanju granica prostora koji se svakodnevno daje medijima. Vrlo važnu ulogu ima razgovor između roditelja i djeteta, te razmijena stavova, razmišljanja i objašnjenja. Važno je  čuti i na koji način djete vidi i doživljava medije. Na roditelju je odgovornost da djete usmjerava i uči kritičnom razmišljanju koje će u djetetovom životu biti njegov  najbolji vodić u «druženju» s medijima.

Tjekom radionica jedna je majka podjelila vlastito iskustvo i rekla: «Naučila sam da mjenjam li sebe, mijenja se i moje dijete», što smatramo da je osnova svakog odgoja pa bi tom jednostavnom i mudrom rečenicom završili priču o odgoju o medijskoj pismenosti.

 

Sanja Franković

 

Foto: ilustracija

 

mediji mediji i djeca djeca radionice dječji vrtić pjerina verbanac đeni zulijani sanja franković pismenost komunikacija tv internet