Kroz Presiku nogostup za sigurniji promet

Kroz Presiku nogostup za sigurniji promet

25.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prometno-infrastrukturne teme zauzele su podosta vremena na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina, a što su svojim vijećničkim pitanjima inicirale vijećnice Alenka Verbanac i Vesna Šćira Knapić.

Vijećnicu Verbanac zanimalo je kada je u planu izrada nogostupa kroz Presiku, na što joj je odgovorio gradonačelnik Labina Valter Glavičić, podsjetivši uvodno na sve trenutne radove koji se izvode u gradu:“ Sigurno da imamo puno problema upravo s nogostupima, ali i s kulturom svih nas kao vozača i sigurno da često na različitim lokacijama imamo slične upite. Sada  intenzivno radimo na području Vineža rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže, a ubrzo će počet i izgradnja nogostupa od škole prema Kolcić bregu; paralelno s time se radi nogostup na Kapelici.“

Obzirom da je cesta kroz Presiku županijska cesta, Glavičić je istaknuo da su gradske službe u kontaktu s Županijskom upravom za ceste te se nada skorašnjim radovima: „U planu poslovanja za 2022. godinu ŽUC-a ići će izrada projektne dokumentacije za nogostup za dionicu od „Stenicah“ do kružnog toka kod groblja, a nakon toga nadam se i početak samih radova“.

Odgovor na pitanje vijećnice Šćire Knapić, koju je zanimalo kako riješiti nestajanje vode i status kanalizacije na Streljani, dao je direktor labinskog Vodovoda Alen Golja, koji je naglasio da su u proteklih mjesec dana na području Streljane bila dva veća kvara uslijed kojih je dolazilo do prekida vodoopskrbe, no ujedno je zamolio za razumijevanje, jer se kvarovi nastoje otkloniti u najbržem mogućem roku. Što se tiče kanalizacije, Golja je istaknuo da će se ista rješavati u sklopu Aglomeracije:

“Do sada smo praktički odradili sve trase na području Labina, Raše i Rapca i očekujemo da će biti idejni projekti gotovi do kraja veljače kada bi se išlo u postupak ishođenja lokacijske dozvole. Vjerujemo da ćemo negdje krajem šestog mjeseca imati već spremne tendere i spreman cijeli projekt za potpisivanje ugovora s Europskom unijom, tako da se nadam da ćemo u tom trenutku riješiti problematiku odvodnje ne samo na području Streljane, nego na području cijelog Labina, Raše i Rapca“.

presika nogostup žuc prometnica infrastruktura