Kroz Fond gradova i općina dosad financirano 85 malih projekata u zajednici i dodijeljeno preko 770.000, 00 kn

Kroz Fond gradova i općina dosad financirano 85 malih projekata u zajednici i dodijeljeno preko 770.000, 00 kn

30.3.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sredinom ožujka Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva raspisala je 12. po redu natječaj „Mali projekti za bolje sutra", a koji se financira iz Fonda gradova i općina. Na „Male projekte" mogu se prijaviti sve udruge , ustanove i mjesni odbori sa sjedištem u bilo kojem od 17 gradovima ili općina koji su učlanjeni u Fond, a to su: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Rovinj, Vodnjan, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin, Motovun, Svetvinčenat, Vrsar, Funtana i Bale. Inače, Fond gradova i općina prvi je takav u Republici Hrvatskoj te predstavlja primjer dobre prakse financiranja razvoja lokalne zajednice kroz građanski aktivizam, volonterstvo, razvoj civilnog sektora, ali i zbližavanje građana kroz njihovo zajedničko djelovanje.

 

Do sada je u osam godina, koliko postoji Fond putem natječaja za „Male projekte" financirano 85 projekata udruga, osnovnih i srednjih škola, gradskih knjižnica te mjesnih odbora, a sveukupno je dodijeljeno 773.181,12 kuna. Od tih je projekata izravne i neizravne koristi imalo čak 120.932 korisnika, a na njima je volonterski surađivalo 1637 građana. Tako su se tijekom godina ostvarili brojni pomaci u lokalnim zajednicama diljem Istre: održavane su brojne radionice, kazališne predstave, izložbe, akcije čišćenja okoliša; uređivani su i opremani prostori organizacija civilnog društva; sađeno je ukrasno bilje, masline i vrtovi; sagrađena su dječja igrališta, a čak je osnovan i školski radio! Sam natječaj je osmišljen na temelju pretpostavke da stanovništvo lokalne zajednice najbolje zna koje su specifične potrebe njihovih građana, pa stoga prijavitelji imaju slobodu stvaranja i realizacije najboljih rješenja.

 

Zanimljivost ovog natječaja je da se na njega mogu prijaviti i mjesni odbori, a od ove godine maksimalni  iznos pojedinačne potpore povećan je na 15.000,00 kn.  Ovogodišnji natječaj za Male projekte otvoren je do 11. travnja 2016., a upute za prijavitelje kao i cijelu natječajnu dokumentaciju možete pronaći na web stranici Zaklade: http://www.civilnodrustvo-istra.hr.

 

 

 

zaklada financiranje projekti civilno društvo