Kreće LABINA: tri dana umjetnosti i tolerancije u labinskoj starogradskoj jezgri

Kreće LABINA: tri dana umjetnosti i tolerancije u labinskoj starogradskoj jezgri

10.7.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Grad Labin ovaj tjedan postaje multikulturalno središte Istre, kada će treće po redu izdanje festivala Labina predstaviti spoj ideja i stvaralaštva različitih vidova kulture. Ovaj Festival umjetnosti i tolerancije će od četvrtka 11. srpnja do subote 13. srpnja predstaviti prekograničnu kulturnu suradnju u cilju promocije vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa. Kao ovogodišnje zaštitno lice odabrana je talentirana 15-godišnja labinska flautistica Ria Gobo.

Kao i kroz prethodna dva izdanja, publika će imati priliku prisustvovati kazališnim predstavama, radionicama, izložbama i koncertima, a programski sadržaj ovogodišnjeg izdanja festivala odvijat će se na nekoliko lokacija u Labinu - na Torionu, u Teatrinu - malom kazalištu, na Špini, te u Gradskoj knjižnici.

Svečano otvorenje zakazano je za četvrtak 11. srpnja u 19:30 sati na Torionu, a kazališni program započinje istu večer u Teatrinu. Na repertoaru će se naći predstave "Mistero Buffo" kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatara iz Zagreba, pretpremijera predstave "O ljudima i drugim igračkama" u koprodukciji Vojvođanskog kulturnog centra "Miloš Crnjanski", Kazališta Virovitica i Udruge Labina te predstava "Nevjerojatan događaj" zagrebačkog Teatra EXIT.

Glazbeni program upotpunit će koncerti "Beli Oli i Skupljači perja", spoj tradicionalnog romskog i makedonskog melosa s autorskom glazbom Olivera Josifovskog, i hitovi iz svjetskih mjuzikla, "U ritmu Broadwaya", nastale u suradnji HNK Ivana Pl. Zajca i B Glad produkcije iz Rijeke.

Održat će se i "Glazbena rock‘n‘roll radionica" koju će voditi Bale Bulatović iz Novog Sada te likovna radionica za djecu, "Labinu s ljubavlju", koju će voditi Vesna Pantić "Maštalica" iz Novog Sada., I ove godine će biti organiziran okrugli stol "Artisti na žici", čija je ideja povesti raspravu o uspostavljanju ravnoteže između vlastite umjetničke vizije i vlastite savjesti.


Osim okruglog stola s eminentnim sudionicima iz više zemalja, priznati i nagrađivani umjetnici će za vrijeme održavanja Festivala biti promotori kulture među mladima te će u svakom medijskom nastupu promovirati Labin kroz umjetnost i princip tolerancije, kako bi se grad dodatno i trajno pozicionirao na kulturnu mapu šire regije i Europe. 


Glavni organizator festivala je Udruga Labina, međunarodna udruga sa sjedištem u Labinu, dok su partneri i domaćini Grad Labin, Istarska županija, Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski", AP Vojvodina i Grad Novi Sad.


Svi detalji o programu ovogodišnjeg izdanja festivala, koji će se održati od 11. do 13. srpnja, nalaze se na službenoj web stranici labinafestival.eu 

 

labina festiva glazba vestival tolerancije