Kradljivac struje nehotice zapalio Tavernettu

Kradljivac struje nehotice zapalio Tavernettu

27.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

RABAC -Požar u napuštenoj depandansi u blizini hotela Fortuna, odnosno u devastiranom restoranu i odmaralištu Tavernetta u Rapcu, u ponedjeljak je oko 19 sati buknuo zbog preopterećenih električnih instalacija u prizemlju objekta. Očevidom je utvrđeno da je policiji zasad nepoznata osoba u prizemlju, odnosno nekadašnjem restoranu, mimo brojila prespojila električne instalacije i uključila uljni radijator.

Zbog preopterećenosti instalacija došlo je izbijanja vatre koja se s radijatora proširila na drvenu lamperiju na stropu, a potom i na onu unutrašnjeg stubište te uništila osam soba, izvijestila je glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić. Prema prvim procjenama, materijalna šteta iznosi 25.000 kuna, a policija jučer nije još točno znala tko je oštećeni vlasnik. O nekim boljim vremenima ovog, na vrlo atraktivnoj lokaciji smještenog i devastiranog, odmarališta svjedoče tek zaostali kuhinjski inventar i natpis koje smo pronašli na zgarištu.

Riječ je o zgradi koja je svojedobno bila u vlasništvu Hrvatskih voda, a potom je prodana samoborskom poduzetniku Vlatku Pavloviću, odnosno njegovoj tvrtki. To nam je potvrdio kršanski vijećnik Klaudijo Lazarić, koji je Pavloviću pomagao u kupnji. - Čim sam u utorak navečer doznao za požar, odmah sam obavijestio Pavlovića, koji o tome nije znao ništa. Znam da je namjeravao pretvoriti zgradu u hotel s pedesetak kreveta, no zbog problema vezanih uz pristupni put, dozvole i novac nije započeo s uređenjem. Koliko mi je poznato, ove ili iduće godine su trebali početi neki radovi na Tavernetti, kazao nam je Lazarić.

Direktor hotelske tvrtke Rabac Edi Černjul rekao nam je da Tavernetta nikad nije bila u njihovom vlasništvu, već je bila odmaralište Hrvatskih voda. Hoteli Fortuna i Istra u kojima su tijekom Domovinskog rata bili smješteni prognanici još nisu prodani, kazao nam je prvi čovjek Rapca te dodao da će situacija s isplativošću ulaganja potencijalnih kupaca vjerojatno biti jasnija nakon donošenja novog urbanističkog plana. Dio okolnih parcela vlasništvo su Grada ili Hrvatskih šuma, koji također utječu na budući izgled tih hotela. Podsjećamo da je svojedobno, nakon naših tekstova o obnovi ili prenamjeni hotela, reagiralo Ministarstvo zaštite okoliša te odbacilo mogućnost prenamjene u stanove.

Prema nekim planovima mogućih investitora postojala je i namjera povezivanja hotela s Tavernetom, ali i ta je opcija, kazao je Černjul, do donošenja prostorne dokumentacije »na ledu«.

požar Tavernetta Rabac krađa struje derutni objekti Edi Černjul