Koordinacija gradonačelnika i načelnika: počinje izgradnja labinskog doma za umirovljenike

Koordinacija gradonačelnika i načelnika: počinje izgradnja labinskog doma za umirovljenike

3.2.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istarski župan Ivan Jakovčić sazvao je prvu koordinaciju gradonačelnika i načelnika Istarske županije koja je održana u maloj dvorani Spomen doma u Pazinu, a na kojoj su suradnici župana i nositelji projekata u županiji o tijeku razvoja programa izvijestili čelnike jedinica lokalne samouprave.

 

- Zajedničkim snagama želimo razvijati Istru, rekao je Jakovčić naglasivši da je cilj održavanja koordinacije bio da se gradonačelnici i načelnici upoznaju s projektima i daju svoje mišljenje na prijedlog programa razvoja Istarske županije s kojim će se uskoro izaći u javnost. Rekao je kako želi čuti mišljenje onih koji će biti glavni partneri u projektima te najavio razgovore i partnerstvo s Vladom RH kao i s Europskom komisijom i građanima, koji su dali povjerenje za vođenje i razvoj Istre neovisno o političkim opcijama koje su prisutne.

 

Jakovčić je u uvodnom obraćanju gradonačelnicima i načelnicima naglasio kako su finacijska sredstva namijenjena Županiji skromna, a protumačio je to prevelikom centralizacijom države. Kompenzaciju vidi u EU fondovima koji će u Hrvatskoj biti dostupni 2012. i 2013. godine, za čije će korištenje trebati pripremiti programe, a na njima Istra upravo radi.

 

Županiji su prioritet izgradnja osnovnih i srednjih škola i sportskih dvorana te izgradnja domova za umirovljenike, rekao je župan, izdvojivši da se oni u Puli i Umagu grade, dok uskoro započinje gradnja u Pazinu i Labinu. Do kraja mandata Jakovčić je najavio završetak izgradnje bolnice u Puli, najvažnijeg programa u Istarskoj županiji.

 

Tijekom dvosatnog trajanja koordinacije o mogućnostima finaciranja iz Fondova EU govorio je Oriano Otočan, o županijskom centru za gospodarenje otpadom „Kaštijun“ govorio je Vedran Grubišić, a o plinofikaciji sjeverne Istre Valerio Drandić, koji je gradonačelnike i načelnike izvijestio i o projektu nove županijske bolnice u Puli.

 

O istarskom vodozaštitnom sustavu govorio je Darko Bratulić, a o službenoj uporabi talijanskog jezika u županiji Viviana Benussi. Od prisutnih načelnika i gradonačelnika nitko nije ni komentirao rečeno ni postavio bilo koje pitanje. (DM)

sportska dvorana vedran grubišić demetlika gradonačelnici načelnici istra