Prvi maj M - Prvi maj

Koncertna promocija albuma `DEADLINES` The Orange Stripsa povodom 12 godina postojanja benda 22. 3. 2014. @ Rock caffe Labin

Koncertna promocija albuma `DEADLINES` The Orange Stripsa povodom 12 godina postojanja benda 22. 3. 2014. @ Rock caffe Labin

19.3.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Koncertna promocija novog albuma labinskog indie rock benda The Orange Strips pod nazivom "DEADLINES" nastavlja se rodnom Labinu u subotu 22.3.2014.

 

Za tu priliku Stripsi u labinskom Rock caffeu pripremaju svojevrsni glazbeni vremeplov od prvih zajedničkih proba pred gotovo 12 godina, pa do novog albuma. Tako nas, umjesto klasične koncertne promocije najnovijeg uratka, ove subote očekuje retrospektiva spotova labinskih "indiejanaca", a sve će početi akustičnom umplugged svirkom starijih kompozicija, te kulminirati „full-band" električnom izvedbom novih pjesama, nakon čega slijedi "Indie DJ set", gdje će glazbu "vrtiti" članovi benda.

Ulaz na ovu glazbenu večer je za sve posjetitelje besplatan, a svirka počinje oko 22 sata.

Drugi službeni album "Deadlines" od 14. siječnja dostupan je na audio i video web streamovima, kao i u digitalnom downloadu.

 

The Orange Strips spadaju u skupinu najtvrdokornijih predstavnika hrvatske nezavisne scene, a drugi album, ‘Deadlines'''', u više od deset godina djelovanja samo potvrđuje kako im je kreativna sloboda puno važnija, i najvažnija, od svega ostalog.

Nastavak "indie" pristupa i do-it-yourself filozofije The Orange Stripsa na novom albumu je još i očitiji nego do sada, s obzirom da su Stripsi apsolutno svaki korak u stvaranju "Deadlines"-a napravili sami, prepuštajući tek finalizaciju procesa dvojici najbliskijih suradnika - glazbenom producentu Sanelu Isanoviću, članu bendova Soul Display i Breech Deenower, koji se pobrinuo za mastering te multimedijalnom umjetniku Dino Santalezi, iz benda East-ra, koji je zaslužan za cover. Posebnost albuma je i da je svaki korak u njegovom nastajanju odrađen u Labinu - od skladanja pjesama, preko snimanja koje se odvijalo u studiju kojeg su članovi benda sami konstruirali i opremili, produkcije i miksa za koje je zaslužan Goran Brezac, gitarist benda, izrade popratnih videa za svaku od 11 pjesama, pa sve do izdavanja albuma preko vlastitog indie labela - OSA Media.

Album se u digitalnom obliku može kupiti putem weba za simboličnu cijenu od 20 kuna (sve informacije mogu se naći na službenim stranicama i socijalnim mrežama benda ili upitom na mail adresu osaindie@gmail.com).

CD format, koji je prema mišljenju članova benda zaslužio odlazak u ropotarnicu povijesti, bit će tiskan u minimalnoj nakladi samo za promotivne potrebe, što znači da se neće moći kupiti u "boljim CD dućanima", ako takvi više uopće i postoje.

 

Kratka biografija benda

22. ožujka 2002. - dan kad su u improviziranom studiju u Opatiji snimili svoju prvu pjesmu - Follow, The Orange Strips proglašavaju služenim datumom postanka benda. Neobičan način rada Napisati pjesmu pa je odmah drugi dan snimiti, doveo je brzo do prvih rezultata jer su u roku od dva mjeseca The Orange Strips već vlasnici svog prvog demo albuma koji je sadržavao pet pjesama. Demo je u kratkom roku pobudio interes ne samo kod publike već i kod medija, a prvi puta se s pjesmom Pieces pojavljuju i na top listi Radio Labina.

Presudan trenutak u karijeri benda bio je 1. ožujka 2003. kada The Orange Strips u prepunom labinskom klubu Baza odrađuju svoj prvi nastup, iako samo dva mjeseca prije nikada niti jedan član nije svirao kao dio benda.

Krajem 2006. The Orange Strips odrađuju i svoju prvu pravu turneju, krenuvši put Belgije prema Velikoj Britaniji, gdje sviraju u Londonu, Swindonu, Glasgowu 2x, Edinburghu, Liverpoolu (u svjetski poznatom The Cavern Club-u gdje su svojevremeno počeli i sami Beatlesi koji su tamo odradili preko 300 nastupa) i Leicesteru. 2007. najplodnija je godina u dotadašnjoj karijeri benda. Paralelno s mnogobrojnim koncertima diljem regije, Stripsi gotovo cijelu godinu, uz kraće pauze, rade na snimanju svog prvog albuma u studiju Radio Pule.

Početkom 2008. godine The Orange Strips u konkurenciji 10 izvođača osvajaju nacionalnu glazbenu nagradu „Zlatna Koogla" kao novi izvođač godine, iako jedini bez izdanog albuma i podrške diskografa, čime na najbolji mogući način završavaju petogodišnje razdoblje u statusu demo benda.

1.srpnja 2008., službeno izlazi album prvijenac, imena Follow LP, koji odmah po objavljivanju nailazi na redom pozitivne kritike i odlično je medijski popraćen.

2009.godina donosi nastavak promocije albuma, osim koncertnih gostovanja, gostuju na lokalnim televizijskim postajama, radio stanicama...U veljači je odrađeno snimanje Garaže na HRT-u, koja je na HRT-u prvi put emitirana 25.04.2009. te 2 nastupa, u Zagrebu i Ljubljani na kojima su Stripsi dobili priliku svirati kao predgrupa britanskom sastavu Maximo Park. The Orange Strips su nominirani i u dvije kategorije regionalne diskografske nagrade Indexi u Sarajevu.

Prvi spot s albuma Follow LP, u režiji Tobias Stretch-a, poznatog po svom radu na Weird Fishes spotu grupe Radiohead premijerno je prikazan u listopadu. Drugi spot s albuma, za pjesmu The Fire, u režiji Karl F.Mattsona premijerno je prikazan na MTV-u u prosincu 2009.

2010 godine Stripsi objavljuju još 3 spota za pjesme s debitantskog albuma, a single Phone Cardiff pobuđuje podosta interesa i od strane medija u Walesu, što kulminira gostovanjem u Jamie & Louise show-u na BBC-u Wales.

Iste godine The Orange Strips odrađuju MTV Express, T-mobile Inmusic Festival te odrađuju i nastupe u Italiji, Češkoj i Slovačkoj.

Od tada, Stripsi su redovno koncertno aktivni, a posljednje dvije godine provode uglavnom u stvaranju, snimanju i produciranju svog drugog albuma "Deadlines", koji je izišao početkom 2014. godine, nakon čega je uslijedila hrvatsko-slovenska promotivna mini-turneja (Ptuj-Pula-Zagreb-Rijeka-Labin).

the orange strips album koncert rock caffe labin