Konačno objava studije o Rockwoolu - čeka se županovo odobrenje

Konačno objava studije o Rockwoolu - čeka se županovo odobrenje

5.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Josip Zidarić, predsjednik županijskog povjerenstva za praćenje utjecaja rada Rockwoolove tvornice na okoliš i zdravlje ljudi, rekao je u srijedu da je analiza o utjecaju rada te tvornice konačno gotova. Idućeg će je tjedna službeno prihvatiti i nadležno županijsko povjerenstvo.

Uvid u studiju, koja je napravljena na temelju prikupljenih podataka istarskog Zavoda za javno zdravstvo, zagrebačkog Instituta za medicinska istraživanja koji uzorkuje tlo i zrak, ministarstava zaštite okoliša i zdravstva, Centra 112 i Doma zdravlja u Labinu, moguće je dobiti tek nakon što je "amenuje" župan Ivan Jakovčić.

Osim te dugoočekivane analize, na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša objavljena je analiza stanja postojećeg postrojenja u tvornici, koju je za Rockwool izradio zagrebački Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Na temelju te studije Rockwool tvrdi da je postojeće postrojenje "sukladno najboljoj raspoloživoj tehnici (NRT), odnosno osnovnom Referentnom dokumentu o najboljim raspoloživim tehnikama (RDNRT), vezanom uz proizvodnju kamene vune".

Tvornica traži da se ocjenjuje isključivo analiza koju je za nju izradio Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije jer, kako navode iz te tvrtke, svi parametri iz studije pokazuju da tvornica nema nikakav negativan utjecaj na okoliš i ljude te da su zadovoljeni svi zahtjevi NRT-a.

Podaci se odnose na utjecaj tvornice na zrak, vodu i tlo, a prikazane su i osnovne informacije o dosadašnjim ulaganjima, procijenjenim na 85 milijuna eura. Mogu se pronaći i podaci o procesima u tvorničkom pogonu, vrsti sirovina koje se koriste, opis kontinuiranog mjerenja emisija u zrak, na koji se način pročišćuju vode, kako tvornica zbrinjava tehnološki otpad, koji je utrošak goriva i energije, koliko ima zaposlenih te što se sve i kako ispušta u atmosferu.

U studiji je prikazano da je zrak po svim parametrima prve kategorije. Radi smanjivanja korištenja fenol-formaldehida u tvornici vele da su provedena ispitivanja dodavanja glukoznog sirupa u vezivu.

Kompletnu studiju koju je predao Rockwool Ministarstvo će dostaviti nadležnim tijelima te ministarstvima regionalnog razvoja, zdravstva i kulture, nakon čega treba donijeti i konačno mišljenje o zahtjevu tvornice kamene vune. Nakon dobivanja pozitivnog mišljenja Rockwool u roku od šest mjeseci mora podnijeti zahtjev za utvrđivanjem objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.

Glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto-Ormuž rekla je da je studija još jedan dokaz da tvornica radi u skladu sa svim zakonskim propisima te da nema štetnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi.

Svoju ocjenu i mišljenje o analizi Rockwoolovog postrojenja mogu do 23. svibnja dati i građani. Mišljenja se mogu uputiti na adresu resornog ministarstva, koje će potom na svojim službenim stranicama obavijestiti građane o donesenom mišljenju vezanom uz zahtjev Rockwoola. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

rockwool općina pićan ivan jakovčić jakovčić studija studija utjecaja na okoliš okoliš ekologija gospodarstvo josip zidarić