Komemorativni skup u Kunju u povodu 75. obljetnice stradanja mještana

Komemorativni skup u Kunju u povodu 75. obljetnice stradanja mještana

3.10.2018. // Raša.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općina Raša i Udruga antifašističkih boraca Labinštine obilježit će u nedjelju, 7. listopada 2018. godine, 75. obljetnicu stradanja mještana sela Barbići i Kunja. U nacističkoj ofenzivi na taj je dan 1943. godine pogubljeno 33 žitelja Kunja i Barbića, a potonje je selo spaljeno.

Komemorativni skup u  Kunju započinje u 12 sati. Ondje će se nakon polaganja vijenca, održati prigodni program, a potom i druženje uz tradicionalni grah. 

Prethodno će se u Barbićima, u 10.30 sati, položiti vijenci na spomen-obilježje. U Barbićima će se, u društvenoj prostoriji, moći razgledati izložba “Palež u sjećanjima“ o spaljenim selima tijekom Drugoga svjetskog rata na području nekadašnje Julijske krajine (Istra, Rijeka, Trst, Gorica). Putujuća fotografska izložba dio je istoimenoga projekta, a priredilo ju je Istarsko povijesno društvo. Izložba se može razgledati od danas do 12. listopada 2018. g., svakog dana u vremenu 10-12 i 16-19 sati. 

Općina Raša u nedjelju organizira besplatan autobus za Barbiće i Kunj. Autobus iz Raše polazi u 9.45 sati, staje na labinskom kolodvoru i Zartinju. Povratak u Rašu je u 13.30 sati. 

komemoracija kunj općina raša nob partizani antifašizam