Kome smeta nova veterinarska ambulanta na Trgu Labinskih rudara? SPAŠAVALI ŽIVOT ŠTENETU PA DOBILI PRIJAVU STANARA

Kome smeta nova veterinarska ambulanta na Trgu Labinskih rudara? SPAŠAVALI ŽIVOT ŠTENETU PA DOBILI PRIJAVU STANARA

6.8.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U Podlabinu, na trgu Labinskih rudara, u gradskom poslovnom prostoru u kojem je nekada bila slastičarnica "Istra" sada posluje veterinarska ambulantna.


Nakon što je jedan psihički bolesnik u trenutku rastrojstva prije dvije godine demolirao slastičarnu, njezin je vlasnik otišao u Makedoniju i više se nije vratio. Neko je vrijeme prostor bio zatvoren, a zatim je prije nekoliko mjeseci u njemu otvorena veterinarska ambulanta Ultra vet d.o.o. za male životinje koja je nekima, očito, trn u oku. U prilog tome govori i vijećničko pitanje Valdija Goba iz SDP-a (inače i predsjednika Gradske organizacije SDP-a) na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.


Dvije intervencije policije?

- Zbog sve učestalijih primjedbi stanara na rad veterinarske ambulante pitam koja je namjena ovog poslovnog prostora, odnosno je li poslovni prostor namijenjen za obavljanje veterinarskih usluga ili držanje kućnih ljubimaca u poslovnom prostoru, odnosno koristi li zakupnik poslovni prostor protivno ugovoru ili namjeni, pitao je Gobo istaknuvši da ima informaciju kako su tamo bile dvije intervencije Policijske postaje Labin.

Odgovorio mu je Daniel Žužić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada Labina.


- Radi se o podružnici Veterinarske bolnice Poreč d.o.o.. Osobno sam kontaktirao djelatnike koji su mi rekli da za bilo kakvo zadržavanje i intervencije koje se moraju naknadno obaviti na životinjama, one se moraju odvesti u Poreč, odnosno ne mogu se, i ne ostavljaju se, u ovoj ambulanti u Labinu. Također, sve se intervencije mogu izvoditi samo u dnevnom terminu. Stoga sam kontaktirao i gospođu koja živi u toj stambenoj zgradi, točno iznad ambulante, koja mi je također rekla da nema nekih problema, osim te jedne intervencije koja je bila. Kontaktiran je i vlasnik tvrtke te smo zaključili da ta podružnica posluje sasvim u redu, odgovorio je pročelnik Žužić.


U raspravu se uključio i gradonačelnik Valter Glavičić koji je dodao da je namjena prostora u skladu s potpisanim ugovorom, ali da je pitanje za svih, a pogotovo za Veterinarsku bolnicu Poreč, koristi li se prostor u skladu s ugovorom?

- Problem je upravo u tome da se ta ispostava veterinarske ambulante koristi samo za prijem, a kasnije se životinje, sukladno potrebama, voze u Poreč. Informacija koju imam s terena, a koja, dozvoljavam, može biti i kriva, je da postoji mogućnost da je par puta kućni ljubimac boravio u labinskoj ispostavi i mislim da je to glavni problem o kojem je ovdje riječ, rekao je gradonačelnik Glavičić i poručio da će sve napraviti da se zakupac striktno drži ugovora.


Životinje se ne drže po noći

Odgovor smo potražili i mi u samoj Veterinarskoj ambulanti za male životinje Ultra Vet koja se nalazi na adresi Trg labinskih rudara 7 u Labinu u vlasništvu Veterinarske bolnice Poreč d.o.o. i djeluje kao njena podružnica, a u kojoj se obavlja praksa za male životinje.


- Djelatnost obavljamo u iznajmljenom prostoru kojeg smo dobili na javnom natječaju kojega je raspisao Grad Labin. Posjedujemo sva uredna rješenja za provedbu veterinarske djelatnosti za male životinje koja su propisana Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati veterinarske organizacije, veterinarske prakse i veterinarske službe u sustavu provedbe veterinarske djelatnost, a kojeg izdaje Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnosti hrane. Moram naglasiti da naša veterinarska ambulanta 'Ultra Vet' u Labinu ne pruža usluge stacionarnog liječenja, već se naši mali pacijenti, čije liječenje to zahtijeva, iz labinske ambulante upućuju u Veterinarsku bolnicu Poreč, koja je specijalizirana veterinarska ustanova za pružanje takvih usluge. Drugim riječima svi naši pacijenti koji koriste usluge u našoj Veterinarskoj ambulanti u Labin ne zadržavaju se tijekom noći u toj veterinarskoj ustanovi već se isti dan predaju njihovim vlasnicima na kućnu njegu. Ako njihovo daljnje liječenje zahtjeva stacionarno liječenje, upućuju se u našu ustanovu u Poreč koja je registrirana za takvu vrstu liječenja, naravno samo uz pristanak vlasnika životinja, rekao nam je uvodno direktor mr. sc. Branko Jurić dr. vet. med..


Govoreći konkretno o nemilom događaju zbog kojeg su uznemireni stanari pozvali i policiju, a o čemu je pitao vijećnik Gobo, dr. Jurić kaže da se radilo o iznimnom slučaju gdje je zbog izuzetno teških ozljeda šteneta koje je bilo u životnoj opasnosti zatražena hitna intervencija veterinara.


- U tom slučaju intervenirala je naša djelatnica u ambulanti u Labinu. Naime, zbog težine ozljeda glave, krvarenja, te po život opasnih ozljeda, kao veterinar, naša je djelatnica morala životinji pružiti pomoć. Kada je vidjela o kakvim se povredama radi, te da ne može životinjici pružiti pomoć na ulici, odlučila je da ozlijeđenoj životinji pruži pomoć u ambulanti. S obzirom da se cijeli događaj zbio u ranim jutarnjim satima, zasigurno je uznemirio okolne stanare, stoga im se ja, kao direktor, ispričavam, no moram vas obavijestiti da je upravo ovom brzom intervencijom naše kolegice spašen život mlade životinjice koja sa sada veselo igra sa svojim vlasnicima, rekao nam je direktor Veterinarske bolnice Branko Jurić.


Branko BIOČIĆ 


Veterinar kaznena prijava