Koliko je nečipiranih pasa u Labinu?

Koliko je nečipiranih pasa u Labinu?

3.6.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Labinska vijećnica Alda Miletić (IDS-HNS-HSU) je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavila vijećničko pitanje vezano uz primjenu Zakona o zaštiti životinja. S tim u vezi spomenula je primjenu članka 94 koji propisuje da su jedinice lokalne samouprave dužne do 30. lipnja 2018. godine osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa određenog propisom o veterinarstvu, kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u upisnik kućnih ljubimaca.

Zakon propisuje da nadzor provode komunalni redari, te pita na koji način su komunalni redari provodili nadzor nečipiranih pasa na području Grada Labina, te točan broj pasa za koje je utvrđeno da nisu mikročipirani. Odgovarajući na pitanje labinski gradonačelnik Valter Glavičić rekao je da je Grad Labin poduzeo edukativne mjere i tiskao te poslao uz račune za komunalnu naknadu informativni letak "Letak o zakonskim obvezama skrbnika pasa" i na taj način poduzeo najosnovniji korak k savjetovanju građana na zakonske obaveze novog zakona. Također je sklopljen ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja sa skloništem iz Poreča, i time je ispunjena zakonska osnova propisana člankom 62 novoga zakona. Imenovana je i osoba odgovornu za dobrobit životinja koja će biti član koordinacijske radne skupine Istarske županije.

- Zatražili smo od nadležnog ministarstva mogućnost uvida u bazu podataka Lysacan za naše komunalne redare. Radi se o bazi u kojoj su upisani svi psi koji imaju mikročip. Uvid u navedenu bazu zatražili smo kako bismo što kvalitetnije proveli akciju propisanu člankom 94. novog zakona prema kojem smo dužni do 30. lipnja 2018. osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa. Uvidom u navedenu bazu podataka nećemo trebati ulaziti u kontrolu svih kućanstava koja imaju psa nego ciljano kad utvrdimo da navedeni pas nije upisan u upisnik kućnih ljubimaca, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić. (B. BIOČIĆ)alda miletć psi kućni ljubimci udruga feniks