Kod Cresa pronađena olupina rimskog broda starog 2 tisuće godina

Kod Cresa pronađena olupina rimskog broda starog 2 tisuće godina

28.9.2009. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na području rta Tarej na otoku Cresu pronađeni su ostatci broda starog 2 tisuće godina.

Dr. Mato Ilkić, asistent Mate Parica i dr. Zdenko Brusić, stručnjaci s Odjela za areheologiju Sveučilišta u Zadru specijalizirani za podmorska istraživanja tijekom današnjeg su izvida antičkog broda definitivno potvrdili kako se radi o olupini rimskog trgovačkog broda čija ukupna duljina premašuje 15 metara i koji bi se svojom očuvanošću ali i starošću mogao prometnuti u jedan od najvrijednijih i najzanimljivijih arheoloških nalaza te vrste na Jadranu.

Ono što cijeloj priči daje posebnu zanimljivost zasigurno je i činjenica da je senzacionalni antički jedrenjak puna dva tisućljeća nezapažen ležao na samo 2,5 metra dubine i tek desetak metara udaljen od šljunčanog žala na kojem se tijekom ljeta kupaju deseci ljudi.

Dobro »zakamufliran« u pješčano dno, stari je brod ostao skriven od očiju kupača sve dok nedavno podmorske struje nisu razgrnule površinski sloj pijeska iz kojeg je izvirio devet metara dugi bok.

Brod je prvi nedavno uočio Krčanin Goran Marević.

– Ronio sam ondje po tko zna koji put i nisam mogao vjerovati onom što sam vidio na mjestu na kojem »do tad nije bilo ničeg« rekao je Marević koji je posumnjavši u važnost svog nalaza odmah alarmirao arheologe.

Dr. Mato Ilkić i Mato Parica nakon dva su zarona definitivno ustvrdili kako se radi o antičkom brodu, ali i kako je po načinu spajanja oplate vidljivo da se radi o rimskoj brodogradnji.

– Brod je pronađen na lokalitetu koji je prije dvije dva desetljeća zapravo bio rub žala. More je u protekla dva tisućljeća naraslo upravo za dva metra i najvjerojatnije je jedrenjak bio nasukan na obalu i napušten od posade, naglasio je dr. Ilkić. Rekao je i kako je za sad teško rekontruirati razloge njegova nasukavanja na zapadnu obalu Cresa.

-S jedne bi strane razlozi mogli ležati u kakvom nevremenu dok s druge strane ne smijemo zaboraviti ni činjenicu kako se 49. godina prije Krista upravo u krčkom akvatoriju odvijala velika pomorska bitka u građanskom ratu između Pompeja i Cezara. Stoga nimalo nevjerojatno ne zvuči i ta (nalazima još uvijek nepotvrđena pretpostavka) kako je brod stradao u nekoj takvoj bitci, zaključili su podmorski arheolozi.

»Arheološkom izletu« nazočili su krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i njegov creski kolega Kristijan Jurjako. Obojica su, fascinirani svima viđenima, ali i onom što su im nakon ronjenja prenijeli arheolozi, naglasili kako će obje gradske uprave dati svoj doprinos, kako financijski tako i logistički, nastavku istražnih a kasnije i konzervatorskih radova na samom nalazištu.

Kako nam je naposljetku prenio dr. Zdenko Brusić, doajen hrvatske podmorske arheologije, brod će nakon opsežnih istražnih radova (čiji će intenzitet uvelike ovisiti o raspoloživim sredstvima) biti detaljno proučen, fotografski i kartografski dokumentiran, konzerviran, a naposljetku i ponovo zatrpan kako bi ga se sačuvalo od daljnjeg propadanja. - Izvlačenje jednostavno nije opcija, zaključio je dr. Brusić.

Slijedi analiza drva

Prvi detaljniji pregled nalazišta nije rezultirao nalazima keramike ili ostataka kakvih drugih predmeta koji pomogli preciznijem datiranju broda. Ipak, arheolozi se će sa velikom preciznošću moći utvrditi njegovu starost zahvaljujući dijelovima drva koja su ondje uzeta i koji će biti analizirani u laboratorijima instituta Ruđer Bošković.

Tražili mrkače, pronašli brod

Evo što čovjek nađe kad roni tražeći mrkače. Što bi tek našli da smo ondje ronili tražeći brod, našalio se na koncu Goran Marević

 

Mladen Trinajstić

olupina cres rimski brod olupina broda jadran arheološko nalazište arheologija povijest kultura institur ruđer bošković