Kinu Labin izmakla digitalizacija

Kinu Labin izmakla digitalizacija

13.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Ministarstvo kulture nije odobrilo Pučkom učilištu potporu od 620 tisuća kuna za potrebe digitaliziranja projektora kina Labin, doznajemo od ravnateljice Daniele Mohorović.

- Morat ćemo se hitno usmjeriti na druge izvore financiranja jer inače za dvije godine nećemo moći priređivati kino predstave. Grad je spreman pomoći, a možda se obratimo i EU fondovima, kazala nam je. POU se prijavilo na natječaj ministarstva, nakon čega su njegovi djelatnici obavili očevid i procijenili da je za modernizaciju opreme potrebno 620 tisuća kuna. Ministarstvo bi u dvije godine isplatilo 70 posto iznosa, a preostalih 30 posto financirao bi Grad. Međutim, Labin se našao među gradovima koji nisu prošli na natječaju.

U Učilištu ne skrivaju gorčinu što su jedini iz Istre kojima se to dogodilo, premda redovito održavaju kinematografske i kazališne prestave, a potpora je odobrena čak i pazinskom kinu koje je bilo zatvoreno. Iz ministarstva nije stiglo obrazloženje odluke, ali pretpostavka je da se razlog krije u općenitom stanju kina.

Grad je neovisno o ishodu natječaja planirao izraditi troškovnik sanacije, pri čemu je digitalizacija bila samo jedan element jer potrebno je proširiti pozornicu, osuvremeniti gledalište, obnoviti instalacije i fasadu, pa čak i učvrstiti temelje zgrade. Realno je očekivati da će ovaj dokument biti dovršen početkom rujna.

kino labin digitalizacija zgrada pou pučko otvoreno učilište labin daniela mohorović financiranje restauracija obnova