Katolička crkva danas slavi Čistu srijedu - Pepelnicu i početak Korizme

Katolička crkva danas slavi Čistu srijedu - Pepelnicu i početak Korizme

17.2.2010. // HRT // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Crkva danas na Čistu srijedu ili Pepelnicu ulazi u korizmu ili četrdesetnicu, vrijeme koje se računa do Velikog petka i vrijeme priprave za najveći crkveni blagdan Uskrs.

Korizma je u Crkvu uvedena u 4. stoljeću kao spomen na četrdesetogodišnji boravak Izraelaca u pustinji. Korizma je za kršćane vrijeme pokore, kad sami sebe ispituju koliko su se zaista obratili i prionuli uz Krista. U to vrijeme Crkva nas posebno poziva na zajedničku pokoru: intenzivnije posvećivanje molitvi, vršenje djela pobožnosti i ljubavi, odricanje, vjernije izvršavanje vlastitih obveza te post i nemrs. Post i nemrs kršćani su dužni, prema crkvenom Zakoniku, održavati na Pepelnicu i na Veliki Petak, piše hrt.hr.

U liturgijskoj praksi neizostavni dio korizme je obavljanje pobožnosti križnog puta, obično petkom.

Unutrašnjom i vanjskom pokorom Crkva nas želi pripraviti za najveću tajnu Božje ljubavi prema ljudima, na Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. Papa Benedikt XVI. u korizmenoj poruci za ovu godinu pod nazivom Božja se pravednost očitovala po vjeri u Isusa Krista poziva vjernike na iskreno preispitivanje života u svjetlu evanđeoskih učenja, osobito o pravednosti.

- Obratiti se Kristu, vjerovati evanđelju znači izići iz opsjene, iz samodostatnosti te otkriti i prihvatiti vlastitu bijedu - siromaštvo drugih i Božje siromaštvo, potrebu za njegovim oproštenjem i prijateljstvom. Neka ovo vrijeme pokore bude za sve vjernike vrijeme istinskog obraćenja i intenzivnog upoznavanja Kristova otajstva, koji je došao ispuniti svaku pravednost, poručuje Sveti otac u korizmenoj poruci.

Više o običajima na Čistu srijedu

 

Običaji

katoličanstvo vjera rimokatolička crkva crkva korizma čista srijeda pepelnica običaji vjera uskrs