Karneval kratak i zgusnut

Karneval kratak i zgusnut

5.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

LABIN -Maškarana družina »Labinjonska kompanija – domoća folšarija« sutra gostuje na otvaranju pusnih fešti u Žejanama u Primorsko-goranskoj županiji.

Radi se o tradicionalnom okupljanju maškara na blagdan sv. Tri kralja, što se ove godine poklapa s početkom jednomjesečnog razdoblja u koje se smješta karneval. Naime, Uskrs dolazi 27. ožujka, pa je Pepelnica, tj. početak korizme 6. veljače iz čega proizlazi da ludovanja pod maskama trebaju biti okončana do 5. veljače.
Zbog bogatog programa, a malo vremena, »Folšarija« je bila prisiljena skratiti i zgusnuti priredbe. Tako će se u subotu, 12. siječnja u centru grada održati mimohod maškara, ali i preuzimanje ključeva grada, nakon čega slijedi »Labinski đir« Koromačno – Nedešćina – Čepić. Pust neće biti spaljen na Zelenicama, nego ispred sportske dvorane u predahu Dječjeg maskenbala koji će se održati 5. veljače. Između ta dva termina labinske maškare će 19. siječnja sudjelovati na karnevalu u Delnicama, 26. siječnja u Samoboru, dan kasnije u Lovranu, a 3. veljače u Rijeci.
Tema maski je »Hvala, braćo Hrvati«, a odnosi se na neispunjeno obećanje ruskih tajkuna da će hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji pokloniti četiri automobila »mercedes« zbog pobjede nad Engleskom, što je i Rusiji omogućilo odlazak na ovogodišnje Europsko nogometno prvenstvo. Glavni krivac za sve nedaće u prošloj godini zove se Vrag Krešimentić.

Pipica Labinjonska kompanija domoća folšarija karneval pust Vrag krešimentić labinski đir tura karnevalska povorka