Kaos u Fini: Zatrpali ih i ovrhama od sto kn – 2,5 milijuna pljenidbi!

Kaos u Fini: Zatrpali ih i ovrhama od sto kn – 2,5 milijuna pljenidbi!

13.1.2011. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ni 12 dana nakon što je preuzela naplatu ovrha od banaka, Fina ih ne uspijeva provoditi zadovoljavajućom dinamikom. No želimo li stanje nazvati pravim imenom, prava bi riječ bila – kaos. Premda su naši brojni upiti o broju naplaćenih ovrha dosad nailazili na zid šutnje, neslužbeno ipak doznajemo da je broj preuzetih predmeta mnogo veći od prvih procjena. Dosad se govorilo o 600.000 predmeta koje su 1. siječnja preuzeli od banaka, no slilo im se 800.000 predmeta u sklopu kojih je pak više od 2,5 milijuna ovrha! U jednom predmetu, naime, ima i više ovrha, a Fina tu količinu pljenidba ne može provesti u kratkom roku.

Novca ima, ali ne i ovrha

Nastaju apsurdne situacije pa klijenti koji imaju novac na računu i mogli bi platiti ovrhu koja im sjeda ne mogu dočekati da stigne nalog za naplatu iz Fine u banku, a osobno također ne mogu do novca na blokiranom računu. Čitatelju koji nam se javio s takvom pričom u banci su u povjerenju otkrili da je "u Fini prava drama s ovrhama i da je cijeli sustav blokiran".

- Nije problem u tome da Fina nema dovoljno službenika koji bi taj posao radili, nego aplikacije, odnosno informatički sustav na kojem rade, ne mogu odjednom "progutati" toliku količinu posla - neslužbeno otkriva izvor iz Fine.

Problem pogoršavaju i sitne ovrhe male vrijednosti. Tako je VIP prošlog tjedna Finu zatrpao brojnim prijedlozima za ovrhe, i to čak za dug od samo sto kuna. To je dodatno povećalo opseg posla Financijske agencije, pa zbog poplave ovršnih prijedloga blokirani ostaju računi građana i zbog minimalnih dugova. U Fini se žale da se posebna pozornost, zbog osjetljivih i tajnih podataka, obraća zaštiti ovršenika i ovrhovoditelja te kontroli i nadzoru što, uz ionako izrazito velik opseg posla, zahtijeva dodatno vrijeme.

Stiglo novih 35.000 ovrha

- Napominjemo da, uza zaprimljene predmete, stalno zaprimamo i nove te smo, samo u prvom radnom tjednu 2011., zaprimili oko 35 tisuća novih osnova za plaćanje. Tako su 4. siječnja bila 158.923 blokirana računa građana, a poslovnih subjekata 106.159 -  šturo kažu u Fini.

Promjena ovršnog zakona izazvala je zastoje i u bankarskom poslovanju zbog promjene izgleda zadužnica, koje sada podliježu solemnizaciji. To znači da se, umjesto ovjere potpisa, sada ovjerava i sadržaj, pa dokument ima mnogo veću pravnu snagu, a višestruko su skuplji i troškovi ovjere za klijente. U nekim bankama čak je nastao privremeni prekid isplate kredita, no većina banaka primjenjuje obrazac zadužnice u izdanju Narodnih novina.

- Budući da je tarifa za solemnizaciju višestruko veća od dosadašnje ovjere potpisa, radi korištenja nižom tarifom odlučeno je da se napravi jedinstveni tekst zadužnice. Zbog prekratkog vremena nastali su ovi problemi, no tu banke ne mogu učiniti mnogo. Vjerujemo da su poteškoće dovoljan razlog da nastanu neke promjene kako bi se zadužnice i dalje mogle koristiti kao instrument osiguranja kredita - prokomentirao je Zoran Bohaček, direktor HUB-a.

 

fina financijska agencija ovrhe pljendiba novac dugovanja