Kamo god išli - jedino preko Pule

Kamo god išli - jedino preko Pule

19.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Recimo da građanin Labina koji nema auto - ili ga ima, ali mu se ne da voziti - želi sjesti na autobus i njime se odvesti u Pazin da bi ondje obavio neki poslić i prošetao gradom te se potom na isti, bezbrižan način vratiti kući... Nemoguće, jer autobusna veza s glavnim gradom županije ne postoji već desetak godina.

Do 2008. još je mogao poslužiti autobus koji je vozio u Trst, ali otkad je on ukinut, nikakva javna prometna povezanost sa središnjom Istrom ne postoji. Sve to vrijedi i za put do Buzeta.

Onaj tko bi doista želio ili morao autobusom do Pazina mogao bi pokušati izvesti luckastu kombinaciju s presjedanjem sa školskih autobusa u Sv. Katarini: doputovati labinskim

koji je došao ukrcati učenike i nadati se da mu neće pobjeći pazinski koji se ondje zatekao iz istog razloga.

Naravno, uvijek ostaje mogućnost otputovati u Pulu ili Rijeku, a odatle u Pazin ili Buzet.

I put do ostalih istarskih gradova je isti, ali u tim slučajevima treba zbog nepraktičnosti isključiti Rijeku, što znači: kamo god - jedino preko Pule. Autobus u Rovinj polazi svakog

dana u 5.30 sati da bi na cilju bio dva sata kasnije, a onaj za Poreč polazi u 4.45 sati da bi onamo stigao tri sata potom.

Cestama preko poluotoka do oba grada udaljenost iznosi 60-ak kilometara, što znači da bi biciklist stigao u istom vremenu ako bi do Rovinja pedalirao prosječnom brzinom od 30, a do Poreča 20 kilometara na sat.

Autobus koji prometuje do Poreča produžit će preko Novigrada do Umaga, za što će mu trebati još pedesetak minuta. Valja znati da ove linije održava samo jedno varaždinsko autoprijevozničko poduzeće i kada bi ih ono proglasilo nerentabilnima, prometna izoliranost

Labinštine bila bi potpuna. Ništa bolja nije ni prometna povezanost grada s okolnim općinama.

Gradski autobus, sa satnicama pomno isplaniranima tako budu što ekonomičnije, povezuje Labin, Rabac i Rašu, a linije prema Sv. Nedelji, Kršanu i Pićnu davna su prošlost. Prema njima i iz njih može se samo ukrcavanjem na školske autobuse.

Od nekadašnjih radničkih linija koje su se granale na sve strane bivše općine ostale su samo one prema TE Plomin i Holcimu pa se tako može uhvatiti autobus za Plomin Luku i Koromačno.

Kada se sve uzme u obzir, ova dva relikta izgledaju kao raskoš.

R. Selan

 

prijevoz autobusni prijevoz autobus