Kamenolom Šumber može biti novi Rockwool, Cere za radioaktivni otpad?

Kamenolom Šumber može biti novi Rockwool, Cere za radioaktivni otpad?

12.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Cere je određeno kao sabirno mjesto »opasnog otpada«, a nedefiniranost tog pojma ostavlja mogućnost i za odlaganje radioaktivnih tvari, tvrde oporbenjaci.

Općenito nezadovoljni postupanjem vladajuće Nezavisne liste Srećka Mohorovića, oporbeni IDS, SDP i Nezavisna lista Nansi Tireli odlučili su ukazati na proturječnost s posljednje sjednice vijeća Sv. Nedelje održane 27. veljače ove godine. Naime, u prvoj točki je jednoglasno donijeta odluka o poduzimanju mjera radi sprečavanja onečišćenja iz Tvornice kamene vune Rockwool, a u nastavku su donijete izmjene prostornog plana općine koje, tvrdi oporba, širom otvaraju vrata neekološkim djelatnostima, pa je zbog toga glasala protiv.


To se u prvom redu odnosi na kamenolom Šumber gdje se predviđaju građevine za oplemenjivanje kamena tj. betonara s proizvodnjom betonskih elemenata, pakirnica, proizvodnja žbuke i nivelirajućih podloga.
- Prije dvije godine govorilo se o postupnom gašenju, a sada se i kamenolom i proizvodnja proširuju. K tome je to i potpuno nelogično u odnosu na stavove zauzete u prvoj točki, kaže Sonja Starčić iz SDP-a.
- Vijeće treba biti upoznato s planovima o proizvodnji i o tome je trebala biti održana javna rasprava u MO-u Šumber prije donošenja izmjena. Ondje lako može niknuti još jedan dimnjak kao što je Rockwoolov i pokretanje takve proizvodnje se ne smije dopustiti bez studije utjecaja na okoliš, kaže IDS-ovac Patricio Načinović.


- Nije mi jasno zašto su vijećnici iz Šumbera glasali za tu promjenu kada se zna da su mještani protiv. Mislim da se nivelirajuće podloge ne mogu proizvoditi bez aditiva, a oni su opasan otpad, rekao nam je Valter Golja s Nezavisne liste Nansi Tireli koji pretpostavlja da je to jedan od razloga zašto je odlagalište Cere određeno kao sabirno mjesto za takve tvari.
Pojam opasnog otpada pritom nije definiran i to je druga na listi stavki koje zabrinjavaju oporbu.


- Trebalo je strogo navesti što se može odlagati, a što ne jer se radi o trećoj vodozaštitnoj zoni. Ovako se može odložiti i nuklearni otpad, upozorava Načinović.
Kao vrhunac kontrasta s »antirokvulovskim« stavom navodi se brisanje gotovo čitavog članka 107. vezanog uz mjere sprječavanja nepovoljnog utjecaja na okoliš.
- U starom PP-u taj je članak imao trinaest stavaka, a sada su preostala samo četiri. Praktički je brisano sve što se odnosi na zabranjene aktivnosti, kaže Starčić.
Nered u gospodarenju prostorom oporba vidi i u otvaranju ugostiteljsko-turističkih zona za koje kaže da »iskrsavaju« kako se pojavi koji investitor. Vlasnicima zemljišta kaže se da na njemu ne mogu graditi jer je poljoprivredno, a kada ga kao takvo prodaju, ono biva prenamijenjeno u vrjednije građevinsko.


Uz navedene vijećnike, opoziciju u općinskoj vlasti čini još i Suzana Poldrugovac iz IDS-a. Razlog nezadovoljstva ovih četvero vijećnika leži u tome što se preostalih deset s Nezavisne liste Srećka Mohorovića te predsjednik Severino Franković iz SDP-a prema njima odnose na način koji ocjenjuju netransparentnim i nedemokratskim. Vele da mogu doći na vijeće, ali da ne smiju ništa pitati.


- Objavite članak, pa ćemo odgovoriti na njega!, kazao nam je u telefonskom razgovoru načelnik Srećko Mohorović kada smo ga zamolili za komentar primjedbi koje oporba ima na izmjene PP-a, ali je kasnije promijenio mišljenje i obećao nam dostaviti svoje pisano očitovanje.

 

 

Rockwool Šumber radioaktivni otpad kamenolom Nedešćina Narčizo Smoković