Kako učinkovito zaštititi i ostvariti svoja prava

Kako učinkovito zaštititi i ostvariti svoja prava

4.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN - Osnovci i srednjoškolci Labina, njihovi kolege iz pulske Medicinske škole, članovi Gradskog vijeća mladih iz Labina te Vijeća učenika Međimurske županije, predstavnici Gradskog vijeća mladih iz Rijeke te gosti iz norveškog grada Sandnesa, predavači i predstavnici tamošnjeg Gradskog vijeća mladih, ovih dana u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine, odnosno u Školi demokracije koju organizira Mreža zdravih gradova Hrvatske, uče što su ljudska prava i prava mladih osoba, kako komunicirati s institucijama društva u ostvarivanju tih prava te kako komunicirati i poštivati ljudska prava drugih osoba, kao i ispunjavati obveze prema sebi i društvu. Kroz srpanjsku kampanju Mreže zdravih gradova »Promicanje demokracije« Labin je postao središte u kojem se mladi trude naučiti kako biti učinkoviti u zaštiti i ostvarivanju vlastitih prava.

Benjamin Tkalčec, predsjednik Vijeća učenika Međimurske županije, kaže da je njihovo vijeće jedinstveno u Hrvatskoj te predstavlja model i instrument po kojemu će i učenici iz drugih hrvatskih županija moći artikulirati svoje potrebe.


- To je prvo vijeće tog tipa u Hrvatskoj. Naime, resorno ministarstvo je odredilo da svaka srednja i osnovna škola u našoj zemlji mora imati i vijeće učenika, a postoji i nacionalno vijeće, u kojem su predstavnici svih županija i Grada Zagreba. Kad sam imenovan na mjesto predsjednika napomenuo sam da ne želim da to tijelo djeluje pro forma, već treba razmatrati i rješavati konkretne situacije i probleme. Ministarstvo nas je podržalo, napravili smo vlastiti poslovnik, program rada i ostalo, ne bismo li startali konkretno, kaže Tkalčec.


O najčešćim problemima s kojima se susreću Tkalčec kaže da još nisu osnovana sva vijeća učenika, ponajviše u osnovnim školama. Također, učenici vele da se neki njihovi učitelji i nastavnici ne pridržavaju HNOS-a, već »rade po starom«. Neke su probleme, poput sigurnosti školskih igrališta, rješavali sa svojom županijom i tu već vide pomake.
Egil Ovesen je predstavio Gradsko vijeće mladih norveškog grada Sandnesa, u koje ulazi po tri učenika iz svake škole. Na pitanje slušaju li svoje mlade, Ovesen odgovara da pokušavaju.


- Sjednice Gradskog vijeća mladih uvijek vodi naš gradonačelnik, on je u stalnom kontaktu s mladim vijećnicima, a i drugi političari moraju im biti na usluzi. Recimo, lani su se mladi vijećnici potužili gradu da su sanitarni čvorovi u školama jako loši, prljavi i razbijeni, što je, vidim, problem i kod vas. Uputili su prijedlog gradonačelniku, gradska tijela su odlučila da će to popraviti i uložiti sredstva, a gradonačelnik je zatim zadužio Gradsko vijeće mladih da se svi učenici obavijeste o tome, ne bi li se spriječilo uništavanje novih sanitarnih čvorova i vandalizam.

Nakon što je sve popravljeno, pročelnici su o učinjenom podnijeli izvješće »malim« vijećnicima. To kod nas tako funkcionira, kaže nam Ovensen.
Siri Hagen je govorila o izvješću »Uključenost mladih i djece« podnesenom Ujedinjenim narodima te rekla da čak 30 posto mladih ispitanika nije znalo za UN-ovu Deklaraciju o pravima djece i mladih.
U subotu, na Međunarodni dan suradnje, članovi labinskog Vijeća mladih, predstavnici Vijeća učenika iz Buja i vijećnici Gradskog vijeća mladih iz Sandnesa održat će okrugli stol na temu »Izazovi i mogućnosti međunarodne suradnje među mladima«, iz čega će zasigurno proizaći mnogi zanimljivi projekti za budućnost.

S. BRNABIĆ

Labin zdravi grad kampanja Međunarodna škola demokracije škola demokracija projekt demokracija