Kako su IDS, SDP i HSU podržali istarsku središnjicu za otpad & proizvodnju goriva za Holcim

Kako su IDS, SDP i HSU podržali istarsku središnjicu za otpad & proizvodnju goriva za Holcim

21.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Započeta uz zvižduke prosvjednika, dovršena uz uzvik ''Sram vas bilo!'' jučer je na sjednici Skupštine Istarske županije s 24 glasa vladajuće koalicije IDS-SDP kojima su se pridružila i dva vijećnika HSU, sumirana trosatna rasprava i prihvaćen Plan gospodarenja otpadom Istarske županije do 2015. godine. Prije glasanja pazinski su Spomendom napustili prisutni oporbeni vijećnici Oriano Bulić, Vladimir Gašparini, Tullio Persi, Damir Radnić, Sandro Jurman, Josip Anton Rupnik, Lovorka Tomičić i Marino Roce, a na poziv Bulića, obzirom da skupštinska većina nije prihvatila ni jedan amandman (osim, uvjetno, jednog Rupnikovog) oporbe, kao ni njihov poziv na konsenzus i odgodu donošenja ovog strateškog dokumenta, koji se temelji na Kaštijunu kao županijskom centru za gospodarenje otpadom.

Uvodno je sam Plan ukratko izložio Vedran Grubišić, nadležni SDP-ov član županijskog Poglavarstva, ističući da se on temelji na zakonskoj legislativi u koju su pretočene odredbe EU zakonodavstva na području gospodarenja otpadom te navevši da se prema Planu do 2015. godine nalaže reciklaža 23 % otpada, dok bi se ŽCGO Kaštijun do 2025. godine trebao rasprostirati na 16 ha. Plan je podržao i Odbor za okoliš čiji je predsjednik Lino Dobrila (SDP)predložio, a Poglavarstvo i prihvatilo, nekoliko amandmana kojima se još čvršće definira uloga ŽCGO Kaštijun u gospodarenju otpadom u Istri.

– Ovaj plan kreće od Holcimove Studije procjene utjecaja na okoliš spaljivanja otpada u cementari Koromačno iz 2006., preko sporazuma koji su župan Jakovčić i pulski gradonačelnik Miletić potpisali s Holcimovom tvrtkom Ecorec o pilot-postrojenju za spaljivanje otpada za cementare pa do neposredne nagodbe s Hidroplanom i FSB za prateću dokumentaciju, rekao je u raspravi u ime klubova vijećnika Damir Radnić (ISDF), upozorivši da je cijeli Plan baziran na proizvodnji RDF goriva za cementaru u Koromačnu. Iznio je i podatak da se na Krku već danas reciklira 25% komunalnog otpada, u Čakovcu je taj postotak 50, dok četiri sjeverne županije rade zajedničko odlagalište za 500.000 stanovnika na 12 ha, dok istarsko za 200.000 stanovnika zaprema 35 ha. Izlaganje je popratio i demonstracijom vrećica za odvojeno skupljanje otpada kakve koriste «nazadne» županije, što je sljedeći govornik Dobrila proglasio cirkusom i u svom obrazloženju razloga zbog kojih će SDP prihvatiti Plan više puta spomenuo struku kojoj daje bezrezervno povjerenje.

Rupnik je zatražio da se postotak reciklaže do 2015. godine poveća na 80 posto, istakavši da u tom slučaju ne bi bilo potrebno središnje odlagalište, već iznalaženje tehnologije obrade ostatka, dok je Roce istakao da nije u skladu s tržišnim gospodarstvom u Planu navoditi Holcim kao kupca RDF goriva. Chiavalon je, dodajući raspravi emotivnu notu navođenjem da se i njegova obitelj kupa u Premanturi, još jednom istakao struku kao odlučujući čimbenik izrade Plana, ali i prozvao Rocea kao direktora TE Plomin zbog cinizma, na što je Roce kazao da se točno zna što se spaljuje i što izlazi u Plominu, dok u slučaju Koromačna kontrole nema. Bulić je, pak, opovrgnuo da je MBO tehnologija, temeljac Plana, prihvaćena u cijelom svijetu i dometnuo da Brijuni rivijera nije razlog da se uništi Medulinska rivijera.

U ime Kluba vijećnika HSU-a Plan je podržao Lino Roša.

Vijećnicima se potom obratio prof. Ivica Rogulj iz Banjola, član Građanske inicijative Medulina koja se protivi lokaciji županijskog odlagališta u zaleđu 85 km medulinske obale. U pet dobivenih minuta istakao je da se problem otpada neće riješiti prihvaćanjem plana kojim je 8000 ljudi s područja Medulina nezadovoljno i predložio stručnu analizu drugih mogućih lokacija.

Župan Ivan Jakovčić, zaključujući da se cijela dosadašnja rasprava vodila oko proizvodnje goriva iz otpada (RDF), više je puta istakao da Županiji nije interes spaljivanje otpada u navedenoj cementari, već je mišljenje da je pametno na taj se način riješiti dijela otpada. Ukoliko se odbaci proizvodnja RDF-a, tvrdi Jakovčić, županijski centar mora biti 30% veći. – Spremni smo razgovarati i o RDF-u i o lokaciji i o hijerarhiji gospodarenja otpadom i očekujem prijedloge. Spalionica smeća u Istri ne dolazi u obzir dok je Jakovčić župan, ali MBO tehnologija svakako, rekao je Jakovčić, navevši da i Zelena akcija za Zagreb zagovara MBO tehnologiju te da je premijer Sanader podržao Kaštijun. Inzistirao je također na jasnoj odluci grada ili općine na čijem bi se području eventualno nalazio ŽCGO, navodeći da nije IDS-ova vlast podržala Kaštijun 2002. godine.

Na županovo je izlaganje Roce istakao da Sanader podržava Vladinu strategiju, ali da ne zna gdje je Kaštijun, Radnić je kazao da je tvrdnja o 30-postotnom povećanju netočna, jer ne uzima u obzir reciklažu, dok je Bulić kazao da je u Puli 2002. na vlasti bio i SDP.

U pojedinačnim raspravama vijećnika Plan, a time i Kaštijun kao središnje odlagalište ponovo su podržali SDP putem Dobrile, koji se ponovo pozivao na ''struku'', i IDS, putem Sergia Riga, uobičajeno proglasivši protivnike politikantima.

Oporbenjaci su još jednom izrazili protivljenje lokaciji i tehnologiji na budućem ŽCGO Kaštijun. Lovorka Tomičić (HDZ) istakla je da je Plan u koliziji s nacionalnim zakonodavstvom, jer ne uzima u obzir protivljenje Općine Medulin niti potiče osnivanje zajedničkih centara više županija, Sandro Jurman (HSLS) ukazao je na ekonomsku neisplativost Kaštijuna, Rupnik je istakao da cementaru u Koromačnu i nije drugo nego spalionica otpada, dok je Vladimir Gašparini ustvrdio da, kao i u bivšem režimu, sve odluke donose vladajući ne mareći za mišljenje građana.

Potom su odbijeni svi amandmani oporbe, kojima se tražilo odustajanje od lokacije Kaštijuna kao i MBO tehnologije, nadalje je odbijeno poimenično izjašnjavanje vijećnika, uz Dobrilino (SDP) objašnjenje da neće ''političku propagandu širiti i cirkus raditi''. Bulić je potom pozvao oporbu, kao ''višak'' u odlučivanju na napuštanje sjednice, a zajedno s oporbom izašlo je i pet predstavnika Građanske inicijative. Iz njihovih se redova čulo: «Samo vi glasajte! Vi, IDS, ste moja stranka, žalosno je što radite! Tko ste vi da imate pravo na ovakve odluke?» Nakon toga – 24 glasa ''za'', bez glasova ''protiv'' i bez suzdržanih.

 

Foto: Glas Istre 

 

Kaštijun prosvjed Rockwool Holcim spalionica otpada otpad Istra Jakovčić