Kako nestati s Googla: obrazac zaborava

Kako nestati s Googla: obrazac zaborava

30.5.2014. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Internetski div Google objavio je u petak na internetu obrazac putem kojeg korisnici mogu zatražiti uklanjanje svojih zastarjelih osobnih podataka, čime je poštovao presudu Europskog suda pravde iz svibnja.

Europski sud pravde (ECJ) odredio je 13. svibnja da tražilice poput Googlea trebaju ukloniti poveznice na osobne podatke fizičkih osoba koju su neprimjerene, zastarjele ili više nisu relevantne.

Od petka korisnici mogu popuniti obrazac objavljen na mrežnim stranicama i navesti poveznice koje žele ukloniti. Obrazac možete pronaći OVDJE

Svaki zahtjev bit će individualno procijenjen, u pokušaju da se postigne ravnoteža između prava na privatnost pojedinca i prava javnosti na informiranje, napisao je Google.

Zagovornici zaštite privatnih podataka pozdravili su presudu ECJ-a, dok je branitelji slobode govora kritiziraju.

Nije navedeno u kojem će roku Google provesti zahtjev pojedinog korisnika.

Odluka se odnosi na zemlje članice Europske unije te na Island, Norvešku, Liechtenstein i Švicarsku, ali ne i na pretrage onih domena koje su registrirane drugdje.

Tužbu protiv Googlea podnio je Španjolac koji se žalio što se na mrežnim stranicama pojavljuje podatak o dražbi njegove kuće koju je on u konačnici zadržao te je tužio Google da krši njegovu privatnost. (Hina)

 

google obrazac internet brisanje