Kako je kapetan Morgan doplovio u Istru

Kako je kapetan Morgan doplovio u Istru

1.8.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Nakon što su se iskrcali u Dvigradu i opljačkali taj drevni grad, gusari zlog kapetana Morgana proteklog su vikenda nastavili harati po Pićnu, mračnom gradiću u kojem se održavao Legendfest, festival narodnih priča, legendi i mitova Istre, koji je po šesti put privukao brojne zaljubljenike u mistične priče, narodne predaje i mračni ambijent.

Među brojnim subotnjim posjetiteljima našli su se i oni lakovjerni, koje su ovi vješti lopovi namamili u mračnu uličicu ili napuštenu zgradu, stavili im vreću na glavu i oteli sve dragocjenosti. Petorica zlih gusara, glumaca Ri Teatra, s bocom ruma u ruci i lulom među zubima, kontrolirali su ulaz u grad i pronalazili lak plijen.

Raštrkani smo posvuda, a ja im na ulazu javljam podobne ljude za pljačku, rekao je jedan od članova posade gusarskog broda.

Osim pljačkama, ulice Pićna vrvjele su i brojnim događanjima, predstavama, predavanjima, izložbama, pričama i zanimljivim stvarnim i fantastičnim likovima poput vitezova i vještica te pripadnika običnog puka.

Strašne priče pripovjedačice Elis Bačac privukle su brojnu djecu, koja su nakon predavanja pod nazivom "Tragovima pićanske mistične prošlosti" i "Gusari, kraljica Teuta, amfora", postavljala brojna pitanja o štrigama, predajama, ali i upitala ovu mladu pripovjedačicu da im ispriča pokoju priču iz narodnih predaja ili iskustava starijih mještana istarskih sela.

- Istraživala sam koja su se mistična bića spominjala na ovom području, poput štriga i mora, i kako su se ta vjerovanja održala kroz generacije. Od najstarijih do najmlađih, ljudi u to još vjeruju i o tim pričama ne postoji tabu, rekla je Bačac te naglasila da štrige tijekom dana ne možemo prepoznati jer su, dok noć ne padne, one najobičnije žene.

Na brojnim lokacijama posjetiteljima su nudile razne zabavne i poučne predstave, pretežito namijenjene onim najmlađima, koji su ih s oduševljenjem pratili. Lutkarska družina Čudesno izvela je predstavu "Kralj Albus", legendu o drevnom oholom kralju koji je vladao Istrom, a glumci Ri Teatra s najmlađima su u predstavi "Otok Baubab" podijelili svoje iskustvo nasukavanja na pustom otoku.

I park kod groblja nudio je razne sadržaje. Astrolog je u tarot kartama brojnima pročitao prošlost i prorekao budućnost, a djeca su mogla sudjelovati u kreativnoj radionici izrade keltskog nakita. Pićan je posjetio i krvnik, koji je zainteresiranima ponudio iskustvo na giljotini.

Održane su i izložbe ilustracija bajkovitih motiva ilustratora Tomislava Tomića i Milivoja Ćerana. Galerija na trgu je vrvjela djecom, koja su sudjelovala u napetom kartaškom turniru igre Uskoci. Pregršt događanja upotpunio je koncert grupe Putokazi na glavnoj pozornici, uz glazbeno-scenski vilinski nastup pod nazivom "Dotakni mjesec".

Vještinama baratanja vatrenim bakljama i užadi zagrebački je dvojac Trilja IV u vatrenom showu posjetiteljima dočarao kako su nekad srednjovjekovni putujući zabavljači i žongleri uveseljavali dvorsku elitu, a u ponekim složenim točkama zatrebala im je i asistencija iz publike.

Za strašan kraj subotnjeg Legendfesta pobrinuo se Britanac Martin Mayhew s grupom Cyborgix 4E75, koji je u glazbeno-vizualnom performansu na engleskom jeziku "Morgan''s hidden treasure" pripovijedao daleki put kapetana Morgana do Istre. (Ana ŠIMIĆ)

legendfest pićan legende mitovi