Kako izbjeći kupnju krivotvorene robe online

Kako izbjeći kupnju krivotvorene robe online

18.3.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava 15. ožujka, Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net) objavila je izvješće o utjecaju krivotvorene robe na online prava potrošača u Europi.

Iako su se dosad najviše krivotvorili luksuzni proizvodi, danas su krivotvorenju podložni svi potrošački proizvodi, od lijekova, kozmetike, dječjih igračka, cipela pa do dijelova za automobile, s obzirom na to da su svi proizvodi lako dostupni zahvaljujući online trgovini. Možda se ponuda čini nevjerojatno privlačnom, ali Mreža ECC savjetuje potrošačima da ne kupuju krivotvorenu robu. Krivotvorena roba može predstavljati zdravstveni, sigurnosni i financijski rizik za potrošače, te ih izložiti različitim sankcijama u svim zemljama Europske unije. 

Dok surfate internetom u potrazi za dobrim cijenama, velike su šanse da ćete naići na vrlo atraktivne ponude koje bi mogle biti predobre da bi bile istinite. Takvi proizvodi su najvjerojatnije imitacije robnih marki. Mreža ECC upozorava: kupnja krivotvorenih proizvoda na internetu loša je ideja. Donosimo zašto i kako izbjeći zamke te što učiniti kada kupite krivotvorenu robu. 

Mreža ECC svakodnevno zaprima pritužbe potrošača koji, svjesno ili ne, kupuju krivotvorenu robu. Zašto? Potrošači koji kupuju krivotvorenu robu mogu biti izloženi različitim rizicima kao što su: 

- Kvaliteta krivotvorene robe nije zajamčena. Takva roba može predstavljati sigurnosni i zdravstveni rizik za potrošače. Igračke, lijekovi i kozmetika mogu sadržavati štetne sastojke. 

- Carina može zaplijeniti i uništiti pakete koji sadrže krivotvorenu robu te od vas tražiti da snosite troškove uništenja krivotvorene robe. 

- Nositelji prava mogu tražiti nadoknadu štete za nezakonitu uporabu autorskog prava. 

- Kome se možete obratiti u slučaju pojave kvara ili oštećenja na krivotvorenoj robi? Upozoravamo, trgovci koji prodaju krivotvorenu robu nisu skloni poštovati prava iz garancije.

Želite biti sigurni da ne kupujete krivotvorenu robu? Pročitajte 10 savjeta Mreže ECC. 

1. Provjerite identitet trgovca

2. Pročitajte komentare drugih potrošača

3. Provjerite nalazi li se na stranici oznaka povjerenja („trust mark“)

4. Procijenite opći izgled internet stranice

5. Povjerite svoja potrošačka prava na internet stranici trgovca

6. Pogledajte sliku proizvoda

7. Provjerite cijenu proizvoda

8. Provjerite službenu stranicu robne marke kako biste pronašli   popis ovlaštenih trgovaca kao i trgovce koji se nalaze na „crnoj listi“

9. Plaćajte sigurnim sredstvima plaćanja

10. Obratite pozornost na proizvode koju su prethodno bili korišteni, a prezentiraju se kao novi 

Online brošura Mreže ECC „10 savjeta Mreže ECC kako izbjeći kupnju krivotvorene robe na internetu“ detaljno objašnjava svaki od navedenih savjeta, dok video ukratko prikazuje svih 10 savjeta na potrošačima dostupniji način. 

Što možete učiniti ako ste kupili krivotvorenu robu?

Kupili ste krivotvorenu robu? Evo što možete učiniti kako biste pokušali dobiti povrat novca. 

Podnesite pisani prigovor. Objasnite trgovcu da je vašu pošiljku zaplijenila Carina, da zamjenski proizvod ne želite i tražite povrat novca.

Jeste li proizvod platili kreditnom karticom? Kontaktirajte banku ili izdavatelja kartice i zatražite povrat novca kroz proces zvan „Chargeback“.

Nositelj prava traži naknadu? Pisanim putem objasnite da ste proizvod kupili u dobroj vjeri, za osobnu uporabu, te osporavajte dio koji od vas traže. (P. N./NL)    

 

 

kupoprodaja online trgovina internet kupovinja korisni savjeti