Kajin: Na djelu je `tahizacija Istre`

Kajin: Na djelu je `tahizacija Istre`

24.3.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

U dolini Raše sprema se seljačka buna, jer je na djelu „tahizacija Istre", upozorio je danas saborski zastupnik Damir Kajin. Na natječaju za 50-godišnji zakup 260 ha državnog poljoprivrednog zemljišta u dolini Raše, izgledno je, naime, da će čak 180 ha dobiti brat jednog istaknutog IDS-ovog dužnosnika.

Kajin nije rekao ime, ali je pojasnio da taj IDS-ov dužnosnik stalno u javnosti spominje ''naše noniće'' i njihovu epopeju u II. svjetskom ratu.

– Naši su se nonići, međutim, borili da ne budu koloni, a njihovi unuci sada nastoje postati faraoni, odnosno feudalci. Znam da se to događa na području Buzeta, a ne znam je li tako, primjerice, i na području Vodnjana, znakovito je kazao Kajin, dodavši da su atraktivniji dijelovi Istre, odnosno zapadna obala i jug već odavno pretvoreni u imovinu lokalnih dužnosnika, pa je sada logično posezanje i za istočnim dijelom Istre.

– Do jučer im je normalno bilo u svoje pretvoriti 10, 20, 40 ha, a sada je sve manje od 200 ha sitnica, zaključio je Kajin.

Osvrnuo se i na izjave europarlamentarca Ivana Jakovčića o potrebi reforme pravosuđa i slobode medija na Balkanu.

– O čemu to govori najveći cenzor od Histra na ovamo, Kim Il- Jakovčić? Medijski prostor Istre najneslobodniji je u Hrvatskoj, čime se prvenstveno štiti kriminal i nesposobnost, istaknuo je Kajin.

O izglednoj predstojećoj smjeni ministrice kulture Andree Zlatar Violić, za što je povod nepropisno postupanje sa službenim karticama, Kajin smatra da nema druge i da ona mora otići. Vlada bi joj, međutim, trebala dati nagradu kao jednoj od najštedljivijih ministrica. U 2012. Na službenoj je kartici potrošila 96.402 kn, a za reprezentaciju 24.972 kn, u 2013. Na kartici 121.676 kn, za reprezentaciju 33.705 kn, a u prošloj godini 36.230 kn na kartici i 33.705 kn za reprezentaciju.

Istovremeno, u 2013. u Istarskoj je županiji za reprezentaciju potrošeno 1,4 milijuna kuna, iz čega proizlazi da su Jakovčić i Flego dnevno trošili 3.835 kn, odnosno oko 6.300 kn uzevši u obzir radne dane. Ministrica Violić je na kruhu i vodi u odnosu na naše dužnosnike. U Istri se u općinama, gradovima, županiji i javnim poduzećima godišnje na reprezentaciju troši 5 milijuna kuna, zaključio je Kajin. (MBM)

 

Link

 

 

politika raša kajin nekretnine