Jutarnji list: U obrazovanje uložili 10 milijuna kuna, samo za stipendije milijun

Jutarnji list: U obrazovanje uložili 10 milijuna kuna, samo za stipendije milijun

15.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Današnji Jutarnji list donosi priču o najboljem gradu srednje veličine u Republici Hrvatskoj na polju demografije i obrazovanja, priču donosimo u cijelosti:

Iz prošlogodišnjih top 10, Grad Labin ove se godine u našem izboru najboljeg grada na području obrazovanja i demografije izborio za ulazak u samo finale i konačnu pobjedu. Među parametrima koji su ih lansirali na prvo mjesto su visoko izdvajanje za obrazovanje – 38,44 posto proračuna, po čemu su u top pet u zemlji, dok su po izdvajanjima za stipendije među tri najizdašnija grada. Među gradovima su s najboljim standardima ka d je u pitanju odnos djece i odgojitelja u vrtiću – na jednog odgojitelja/icu ide tek 6,8 djece, dok u školama imaju 9,6 učenika po učitelju. Ulaze i u top pet gradova s najvećim brojem visokoobrazovanih osoba.

Gradonačelnik Valter Glavičić ističe kako su izuzetno ponosni jer je u ovom izboru prepoznat njihov trud i sva izdvajanja za mlade koji su im visoko na listi prioriteta.

„U protekle smo dvije godine uložili zaista mnogo u područje obrazovanja i mladih, sveukupno više od 10 milijuna kuna.  Osim besplatnih udžbenika i povećanja plaća djelatnicima u dječjem vrtiću, uložili smo i u proširenje dječjeg vrtića „Gloria“ čime je svako dijete s područja grada dobilo svoje mjesto u vrtiću. Velika sredstva uložena su i u energetske obnove centralne zgrade dječjeg vrtića Pjerina Verbanac kao i osnovne škole Ivo Lola Ribar u naselju Kature za što su dobivena i europska sredstva. Uložili smo i u obnovu krova područne škole na Vinežu kao i stolarije u školi Matija Vlačić.  Veoma važno nam je i biti u korak s vremenom te se intenzivno krenulo u digitalizaciju obrazovnih institucija na što je utrošeno oko 200 tisuća kuna. Tako je do svake od obrazovnih institucija, sportskog centra i gradske knjižnice proveden optički kabel te je time omogućeno da se nesmetano koristi širokopojasni Internet, pametne ploče, e imenici i ostala informatička oprema u svim našim školama i vrtićima. Kroz razne projekte nastojimo pomoći i djeci kojima je potreban asistent u nastavi, a poznati smo i kao grad sporta te kroz našu Sportsku zajednicu osiguravamo da svaki klub u Labinu ima osiguran prijevoz na natjecanja, liječničke preglede, edukacije za trenere i slično. Milijun kuna godišnje izdvajamo i za stipendije“, ističe gradonačelnik.

Dodaje da, iako mnogo ulažu u mlade, nisu zaboravili niti svoje starije naraštaje, one  koji su izgradili Labin, pa uskoro kreću s izgradnjom Doma za starije osobe.  „Smatram da su to ulaganja u našu zajedničku budućnost, a vjerujem da će to rezultirati i onim jedinim i najvažnijim ciljem i zadaćom koju imamo svi zajedno, ne samo Labin već i ostatak države, a to je da zaustavimo trend iseljavanja naših mladih ljudi. Stalnim ulaganjima moramo mladim ljudima pružiti uvjete da ne pomišljaju na odlazak. Labin je primjer sredine koja se različitim mjerama to trudi postići i sve smo uspješniji u tome, a nadam se da ćemo kao primjer poslužiti i drugima kako bi zadržali ono najvrijednije, ljude“, ističe gradonačelnik.

obrazovanje valter glavičić statistika najbolji srednji grad priznanje