Jubilarni 10. LegendFest Pićan 2015.

Jubilarni 10. LegendFest Pićan 2015.

8.7.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Bajkoviti gradić Središnje Istre koji se ubraja u najvrednije spomenike kulturne baštine i koji je 1962. godine proglašen spomenikom kulture – Pićan, i ovog je ljeta od 31. srpnja do 2. kolovoza domaćin Festivala narodnih priča, legendi i mitova Istre, jubilarnog desetog LegendFesta Pićan 2015.


U ta tri dana pićanskim starim gradom ponovno će zavladati mitska bića, štrige i štriguni, vile i vilenjaci, zmajevi i divovi. Na brojnim lokacijama, skrivenim uličicama, parkovima, uz crkvice i zidine svakodnevno će se održavati predstave, radionice i performansi u kojima mogu sudjelovati svi posjetitelji.


LegendFest je u ovom istarskom gradiću prije deset godina pokrenula udruga Val kulture zajedno s Općinom Pićan. U tih deset godina na festivalu je gostovalo više od šest stotina domaćih i inozemnih umjetnika. Iz godine i godinu rastao je i broj posjetitelja, pa je tako lanjski festival posjetilo njih više od osam tisuća.


Rezultat festivala su i tri tiskane knjige na hrvatskom i engleskom jeziku o mitovima i legendama Istre, a TV Istra pokrenula je i emitirala dokumentarnu emisiju na temu festivala. U pripremi je i nova, ilustrirana knjiga „Mistični svijet Istre", a u planu je i dokumentarni serijal „Tajanstvena Istra".


Festival je 2013. godine od Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa „Way to Croatia" dobio nagradu „Simply the Best" za kreativnost i inventivnost u oblikovanju turističke ponude u kategoriji manifestacija – uprizorenja legendi i povijesti Jadrana, a ove 2015. godine prepoznat je u međunarodnim krugovima, postavši dio festivalske platforme „Europa za festivale, Festivali za Europu" Europske udruge festivala i dobivši EFFE „kvalitetnu marku" (EFFE Label).


Svojim desetim po redu izdanjem nastojat ćemo opravdati ova priznanja i pohvale brojnih posjetitelja te ćemo prikazati ponajbolje od programa u zadnjih devet godina. Kako slavimo desti rođendan biti će to prava poslastica i vrhunski doživljaj za sve posjetitelje i umjetnike.
Stoga, zavirite s nama u prošlost i sadašnjost, razbuktajte maštu legendama.
Dođite i ove godine u Pićan !

 

 

legendfest pićan legende mitovi