Još jedan online trening jačanja kapaciteta projektnih partnera EU projekta RECOLOR okupio 40-ak sudionika iz Italije i Hrvatske

Još jedan online trening jačanja kapaciteta projektnih partnera EU projekta RECOLOR okupio 40-ak sudionika iz Italije i Hrvatske

3.11.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Otkrivanje kulturne povezanosti i razumijevanje vrijednosti umrežavanja i participativnog dizajna među projektnim partnerima bila je krovna tema prošlotjednog treninga partnera i ostalih dionika iz kulture i turizma, koji se održao u sklopu EU projekta RECOLOR, a u kojem kao partner sudjeluje i Grad Labin.

Edukaciju je organizirao partner iz Italije, Sveučilište u Bologni i to njegov Centar za napredne studije u turizmu s vanjskim suradnicima, a prisutni su se upoznali s konceptom umjetničkog krajolika između prirode, kulture i turizma te s najboljim praksama za marketinšku strategiju turističkih proizvoda koji uključuju kulturu i prirodu. Zadnje predavanje pod nazivom „Nasljeđe, mjesto i dizajn“ pripremilo je dionike za timski rad u kojem je svatko radio na svojoj pilot akciji, što je rezultiralo identificiranjem tipičnog posjetitelja destinacije, odnosno, konkretnije Parka skulptura Dubrova te stvaranjem mape posjete, odnosno vizualizacije svih etapa kroz koje osoba prolazi prije, tijekom i nakon posjete Parka.

I upravo je mapiranje potreba i želja posjetitelja, kao i problema s kojima se lokacija susreće, prvi i najvažniji korak ka kreiranju učinkovite kulturno-turističke usluge. Okupljeni dionici Grada Labina, koji su se fokusirali na svojevrsnu mini-analizu Parka skulptura Dubrova, a koja je pilot lokacija RECOLORA, činili su akteri iz kulture i turizma: Renata Kiršić i Gloria Sellan iz Udruge Mediteranski kiparski simpozij, Antonela Paliska iz TZO Sveta Nedelja, Astrid Glavičić, novoizabrana direktorica TZ Labin te Ana Černjul, viša stručna suradnica za međunarodne projekte Grada Labina.

Osim što je radna skupina identificirala tipičnog posjetitelja naše destinacije i Parka skulptura Dubrova, pozabavila se i takozvanim frustracijama; svime onime što potencijalni posjetitelj očekuje, a ne dobiva, kao i manjkavostima koje se pokušavaju „sanirati“ upravo kroz RECOLOR.

Jer, kada govorimo o uslugama, bez obzira vežu li se za djelatnost turizma, putovanja i/ili kulture, jaz u isporuci – onaj između obećanja i rezultata – pokazuje se dubljim nego što to ponekad mislimo. Ova je edukacija, između ostalih, akcentirala i nužnost participativnog djelovanja i umrežavanja različitih dionika: izuzetno je važno osigurati da svi uključeni profesionalci dijele isti skup vrijednosti, razumijevanje i predanost kako bi iskustvo koje se pruža posjetitelju premašilo njegova očekivanja. Glavna je poruka da nitko ponaosob nije problem, ali zajedničkim pristupom, metodama i alatima koji su nam na raspolaganju, možemo biti rješenje.

Projekt RECOLOR, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, provodi ovakve treninge jačanja kapaciteta projektnih partnera i pridruženih lokalnih dionika, a sve u cilju izrade zajedničke transnacionalne strategije, kao elementa lokalnih politika. Sljedeća edukacija zakazana je za kraj studenog s temom transnacionalne dimenzije krajolika umjetnosti.

Više o samom projektu možete saznati na http://www.labin.hr/projekt-recolor ili u tek nedavno predstavljenom LETKU.

recolor projekt renata kiršić gloria sellan