Jednoglasno usvojen Proračun za 2021. veći od 129 milijuna kn

Jednoglasno usvojen Proračun za 2021. veći od 129 milijuna kn

17.12.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas su gradski vijećnici u maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta, a sve kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere, održali 42. redovnu sjednicu Gradskog vijeća, posljednju ove godine. 

Na samom početku sjednice se kao i inače održao Aktualni sat, na kojem su vijećnici postavljali pitanja Gradonačelniku, direktorima trgovačkih društava u suvlasništvu Grada i pročelnicima upravnih odjela Grada Labina.

Nakon usvajanja svakog Programa Proračuna za iduću godinu zasebno, jednoglasno je usvojen i Proračun Grada Labina za 2021. godinu koji iznosi 129.393.590,00 kuna.

Nakon izglasavanja Proračuna, vijećnicima se obratio i gradonačelnik Glavičić zahvalivši na suradnji i podršci tijekom godine koja je bila najizazovnija za cijelu državu od Domovinskog rata na ovamo i istaknuo:

„Zahvaljujem na suradnji, na amandmanima i složnosti oko donošenja Proračuna. Volio bih da taj Proračun sljedeće godine i raste te da sezona krene ranije i da nakon disciplinirane zime otvorimo sve zatvorene objekte i da nam sljedeća sezona bude uspješna kao i ove ranije. No, budimo svjesni da nitko od nas ne zna koliko će ova situacija potrajat, a ni kako će se to odraziti na cjelokupnu financijsku situaciju. Stoga, ovo zajedništvo te puno strpljenja dovest će do toga da ovu krizu prebrodimo i iz nje izađemo još jači.

Želim naglasiti i da će osim danas donesenih mjera pomoći, odmah nakon nove godine, čim novi Proračun stupi na snagu kroz Odjel za gospodarstvo ići i sedmi  set mjera potpora za korisnike gradskih terasa, a veseli me da danas mogu najaviti još jednu sjajnu vijest. Osim Carela koji će izgraditi novu tvornicu u Poslovnoj zoni, tvrtka Novatec koja je za svoj inovativni projekt električnog niskopodnog autobusa dobila bespovratna sredstva od 28 milijuna kuna, isti će razvijati baš u Labinu te izgraditi svoj centar za istraživanje. Grad Labin ovaj je projekt podržao od samog početka uputivši pismo namjere i  vjerujem da će upravo ti prvi autobusi koji izađu iz tvornice voziti upravo našim ulicama kao gradski minibusevi. To je primjer kakvom težimo i kakvog želimo u našem gradu, „domaća pamet“, zapošljavanje visokoobrazovanog kadra i stvaranje dodane vrijednosti. Još jednom čestitam tvrtki Novatec na iznimnom postignuću.

Vjerujem kako je godina koja nam slijedi „tranzicijska“ nakon krize uzrokovane Covid-19, te nam slijedi oporavak, no pokazali smo da zajedništvom, odricanjem i vizijom možemo prebroditi i najteže. Želim svima ugodne blagdane te da prije svega svi zajedno ostanemo zdravi.“ zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić

Osim Proračuna, vijećnici su usvojili i Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Labina, Zaključak o uspostavljanju partnerstva na natječajima za sufinanciranje infrastrukturnih projekata organizacija civilnog društva, Odluku o prijedlogu za razrješenje i izbor člana Nadzornog odbora Trgovačkog društva 1.MAJ d.o.o. Labin, Odluku o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Labina za 2021. godinu te Plan rada Gradskog vijeća za 2021. godinu.

Vijećnici su nakon jednog sata trajanja sjednice održali i kratku pauzu kako bi se prostor dodatno prozračio te se time dodatno utjecalo na poštivanje epidemioloških mjera. Donesena je i odluka o donošenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda na području Grada Labina za 2021. godinu, Zaključci o prihvaćanju Izvješća o radu i poslovanju Gradske knjižnice Labin za 2019. godinu, o prihvaćanju prijedloga Aneksa Sporazuma o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Labin te davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Statuta Javne vatrogasne postrojbe Labin.

Donesena je i  Odluka o usvajanju Strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Grada Labina 2021.-2027., srednjoročni (trogodišnji) plan davanja koncesija za komunalne djelatnosti na području Grada Labina za razdoblje od 2021.-2023. godine, Plan davanja koncesija za komunalne djelatnosti za 2021. godinu i Zaključak o izlaganju prodaji stana u vlasništvu Grada Labina na adresi Prilaz Vetva 14, Labin putem javnog natječaja.

Vijećnici su jednoglasno usvojili i novi set mjera pomoći poduzetnicima pogođenim krizom nastalom uslijed epidemije koronavirusa. Naime, donesene su odluke kojima se svi zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Labina koji su obuhvaćeni mjerama obustave rada i obavljanja djelatnosti, propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u potpunosti  oslobađaju obveze plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Labina od 01. prosinca 2020. pa nadalje za razdoblje u kojem je obustavljen rad i obavljanje djelatnosti.

Jednako tako, obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti, a koji su obuhvaćeni mjerama obustave rada i obavljanja djelatnosti temeljem Odluka Stožera oslobađaju se od plaćanja računa za komunalnu naknadu za mjesec prosinac pa nadalje za razdoblje u kojem je obustavljen rad i obavljanje djelatnosti.

proračun gradsko vijeće grad labin valter glavičić