Jednoglasno usvojen drugi paket mjera pomoći labinskom gospodarstvu

Jednoglasno usvojen drugi paket mjera pomoći labinskom gospodarstvu

24.4.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što je zadnjeg dana mjeseca ožujka, Gradsko vijeće Grada Labina na prvoj telekonferencijskoj sjednici  donijelo prvi set mjera pomoći lokalnom gospodarstvu, na današnjoj su sjednici, također telekonferencijskoj, gradski vijećnici usvojili novi set mjera za pomoć gospodarstvu koje se zbog epidemije koronavirusa našlo u teškoj poziciji. Njihov je rad i poslovanje zaustavljeno mjerama ograničenja rada i ponašanja propisanih odlukama Nacionalnog i Županijskog Stožera civilne zaštite.

 
Upravo su  danas usvojene odluke gradskih vijećnika Labina usmjerene prema toj grupi poduzetnika, a  koji se njima oslobađaju od plaćanja komunalne naknade a mjesečna zakupnina poslovnih prostora u vlasništvu Grada Labina iznosit će 1 kunu.

Naime, ožujskim mjerama labinskim je poduzetnicima obuhvaćenim mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Stožera civilne zaštite Istarske županije i Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske odgođeno  plaćanje izdanih računa za komunalnu naknadu za mjesec ožujak do 30. lipnja 2020. godine.


Gradski poslovni prostori za  kunu


Travanjskim se mjerama, poduzetnici  oslobađaju od plaćanja računa za komunalnu naknadu za mjesec travanj pa do ukidanja mjera zabrane i ograničenja zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19, a najduže do 30. lipnja 2020. godine.
Osim toga, navedeni poduzetnici mogu račune za komunalnu naknadu dospjele u 2020. -toj godini uključujući i za mjesec ožujak platiti u obrocima.

Gradski vijećnici su usvojili i nadasve poticajnu mjeru a odnosi se na plaćanja zakupnine poslovnog prostora u vlasništvu Grada Labina i to način da mjesečna zakupnina za travanj iznosi 1 kunu. Ta je mjera na snazi do ukidanja mjera zabrane i ograničenja zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19, a najduže do 30. lipnja 2020. godine.

I ova se mjera naslanja na ožujsku mjeru, kada je Gradsko vijeće  umanjilo za pedeset posto mjesečni iznos zakupnine poslovnog prostora u vlasništvu Grada za račune u mjesecu ožujku. Osim toga, navedeni poduzetnici mogu smanjenu zakupninu za mjesec ožujak platiti u obrocima, kao i sve zakupnine u 2020. godini dospjele do 01.03.2020

Vijeće je propisalo i uvjete koje gospodarstvenici  moraju ispuniti da bi ostvarili mjere pomoći što znači da su obuhvaćeni mjerama zabrane rada zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom Covid-19 prema odlukama županijskog i državnog Stožera Civilne zaštite, da mogu službenim podacima, odnosno dokumentima, dokazati pad prometa i poslovanja od najmanje dvadeset posto u mjesecu za koji se traži odgoda ili umanjenje plaćanja, u odnosu na isti mjesec prethodne godine; da su u prethodnoj godini imali ukupne prihode do 7,5 milijuna kuna, i naposljetku da nemaju dospjela dugovanja na dan 31. prosinca 2019. godine, kako prema Gradu, tako ni prema gradskim trgovačkim društvima.

Primjena mjera pomoći propisanih Odlukom ne odnosi se na gradska, županijska i državna poduzeća kao ni na poduzeća u njihovom većinskom vlasništvu ili suvlasništvu, niti na Saveze, udruge, ustanove i ostale slične organizacije ili ustanove neovisno o vlasništvu ili suvlasništvu, osim na Udrugu Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO. Neovisno o mjerama odgode plaćanja, Upravni odjel za proračun i financije nastavit će s redovitim izdavanjem računa ali za vrijeme važenja mjera neće provoditi prisilnu naplatu. Ove mjere pomoći ne odnose se na zakupnike koji su dali gradski poslovni prostor u podzakup, osim u slučaju ako Gradu dostave odgovarajući aneks ugovora o zakupu potpisan s podzakupnikom i ovjeren kod javnog bilježnika, u kojem se odriču svih potraživanja/naknada/ zakupnine prema podzakupniku za period važenja mjera.

Osvrćući se na novi set mjera gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić rekao je da se travanjske mjere usmjerene gospodarstvenicima donose u trenutku kada iz Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite stižu optimističnije informacije i kada se nakon više od 45 dana življenja u potpuno novim okolnostima, život barem za korak vraća u neku „novu normalu“.

„Želim vjerovati da ćemo kao i do sada,  i dalje biti savjesni i odgovorni. Da nećemo zaboraviti na nevidljivog neprijatelja Covid 19, te ćemo i dalje čuvajući sami sebe, čuvati druge. Korona virus nije samo opasnost za čovjeka već i naše gospodarstvo. I ono je zajedno sa nama bilo i još uvijek je, u samoizolaciji.  I zato, bez kompromisa i dvojbi moramo  pomoći našim poduzetnicima, jer su oni tkivo koje nas hrani“, naglasio je gradonačelnik Glavičić osvrnuvši se na novi set mjera pomoći gospodarstvenicima. 

 Dodajmo i kako je pored novouvedenih olakšica za gospodarstvenike, i dalje na snazi  obročno, beskamatno plaćanje komunalnog doprinosa temeljeno na izdanim rješenjima komunalnog doprinosa,oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju te odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru.

Dom za umirovljenike je gradska kapitalna investicija 

 U uvodnom izlaganju, koje je prethodilo raspravi i usvajanju Izvješća o radu Gradonačelnika za razdoblje srpanj-prosinac 2019. godine, gradonačelnik Glavičić ocijenio je drugo polugodište kao i čitavu 2019. godinu izrazito uspješnom. Bila je to godina koja je rezultat zajedništva i jedinstvenog promišljanja gradske uprave i gradskih vijećnika po pitanju socijalnih i društvenih tema, te investicija i gospodarstva. Izrazio je uvjerenje da će se takav dijalog nastaviti i u ovoj proračunskoj godini u kojoj će biti potrebno prebroditi krizu uvjetovanu globalnom pandemijom.

 „Kako se mijenjaju prioriteti u našim životima, tako će se morati mijenjati i prioriteti u Proračunu Grada Labina i u poslovanju gradskih tvrtki. Plan nam je da u mjesecu lipnju usvojimo cjeloviti rebalans Proračuna za 2020. godinu. Ova izvanredna situacija, donijela i mjere štednje. Špine su zatvorene kako u funkcioniranju gradske uprave, tako i u gradskim tvrtkama i ustanovama.  Tu nije riječ o populizmu, već o potrebi da pokušamo naći snage za dodatnu financijsku injekciju našem gospodarstvu“, rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Odgovarajući na pitanja vijećnika, naglasio  je da se radovi na izgradnji Doma za umirovljenike nastavljaju, te  je u međuvremenu Vlada RH dala suglasnost na zaduženje Grada Labina. Očekuje se da će do kraja mjeseca svibnja biti potpisan ugovor sa izvođačem radova a sam početak radova očekuje se u mjesecu listopadu, odnosno studenom.

Gradsko vijeće Grada Labina je na izvanrednoj sjednici  donijelo i Odluku o imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Labina, u koje su imenovani Valentina Sinčić Vretenar, Dalen Sorić, Ivanka Bervida, Alenka Verbanac i Darko Martinović, odnosno  po jedan predstavnik pravne, geodetske i agronomske struke te dva predstavnika Gradskog vijeća.

gradsko vijeće telekonferencija gospodarstvo