JEDINSTVO OMLADINAC, NEKAD MOĆNI NOGOMETNI TREĆELIGAŠ, DANAS U RASULU, BEZ VODSTVA I SKUPŠTINE

JEDINSTVO OMLADINAC, NEKAD MOĆNI NOGOMETNI TREĆELIGAŠ, DANAS U RASULU, BEZ VODSTVA I SKUPŠTINE

5.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Jedinstvo Omladinac, nekad moćan nogometni trećeligaš, po kojem su mnogi izvan regije znali gdje se nalazi Nedešćina, danas je organizacijski u rasulu. Ključevi kluba, posljednje plasiranog županijskog prvoligaša, u rukama su općinskog načelnika Sv. Nedelje, jer su prije desetak dana vodstvo i Skupština udruge na čelu s predsjednikom Nenadom Peršićem dali ostavke zbog, kako vele, izostanka financijske potpore Općine i loše komunikacije s njenom upravom.

Načelnik Gianvlado Klarić, doduše, napominje da Peršić u nadležnom Uredu državne uprave i nije zaveden kao predsjednik, već je obavljao samo ulogu koordinatora.

Tvrdi da će još uvijek aktualni prvi čovjek kluba Dario Miletić hitnu sjednicu Skupštine sazvati već ovog tjedna. Bit će, najavljuje, oformljeno privremeno tročlano vodstvo.

 

Formalne nedoumice ionako malo mijenjaju na stvari u ovoj priči o vrućem političkom krumpiru. To da će Jedinstvo Omladinac krenuti nekim novim stazama bilo je, naime, razvidno čim je, nakon desetljetne vladavine načelnika nezavisne liste Srećka Mohorovića, nogometnog zaljubljenika, kormilo Općine preuzeo Klarićev IDS s partnerskim HNS-om i SDP-om. Ideesovci su posljednjih godina upozoravali da klub guta ogroman proračunski novac, a novi načelnik najavio je da će to svesti u razumne okvire.

 

Blokiran račun

 

Zanimljivo je da se Jedinstvo Omladinac, kao rijedak klub, suočio s prijavama inspekciji zbog neplaćanja poreza. Račun mu je blokiran već desetak godina, pa prolazi predstečajnu nagodbu, po kojoj će u četiri godine, po svemu sudeći, morati platiti 400 tisuća kuna poreznog duga.

Poreznoj inspekciji u 2012. godini prijavljena je i Škola nogometa, preko čijeg je računa klub sve vrijeme poslovao. - Djecu u klubu ne zanima ni stečaj, ni inspekcija, već samo nogomet. Jedina smo udruga u općini koja radi s mladima. Prihvatio sam biti predsjednik prvenstveno zato da im omogućimo bavljenje sportom, no ni to se nije željelo podržati - kaže Peršić i napominje da su od 20 igrača u pomlatku koliko ih je ostalo ljetos, kad se nije znalo hoće li klub uopće igrati prvenstvo, stigli do njih 50. On i dalje ostaje raditi s prednatjecateljima. Ranije je bio trener prve momčadi u Četvrtoj i Trećoj HNL, a uloge čelnog čovjeka prihvatio se ljetos potkraj kolovoza, samo desetak dana pred prvenstvo.

- Vjerovao sam da sa svojom ekipom i trenerima mogu spasiti klub. U početku je načelnik obećavao da ćemo za polusezonu imati 150 tisuća kuna, no ta je potpora izostala. Moglo nas se dotirati preko Škole nogometa, ali je on to želio činiti isključivo putem računa Jedinstva Omladinca koji je odblokiran u prosincu, pa su sredstva mogla biti uplaćena

- govori Peršić i dodaje. - Izigran sam, odlazak je bio je jedino rješenje za boljitak kluba. Tome u prilog govori i jednoglasna ostavka svih skupštinara. Sad o sudbini udruge mora odlučiti općinska uprava. Usprkos svemu, nikad nisam bio u konfliktu s načelnikom.

 

Izvanredne okolnosti

 

Naglašava da u četiri mjeseca, koliko je obnašao vodeću funkciju, nisu plaćeni treneri, oružar, tajnica, vozač, liječnice, niti su podmireni putni troškovi igračima. U ovoj godini Općina je klubu namijenila proračunsku dotaciju od 400 tisuća kuna, no nakon što se odbiju zaostaci za polusezonu, troškovi predstečajne nagodbe i otprije preuzeti dug, ostalo bi svega 80 tisuća, izračunao je Peršić.

- To je nedostatno za udrugu sa 70 igrača u četiri kategorije. Dosad nije ispoštovano ništa, pa nemam razloga vjerovati da će biti sutra. Ne želim suradnicima i igračima davati obećanja bez pokrića. Oni su znali o svemu što se događa i ostali su na moje povjerenje. Ne želim gomilati dugove, niti gurati klub u stečaj - zaključuje Peršić.

 

Općinski načelnik Klarić podcrtava činjenicu da su treneri svih selekcija, unatoč nedaćama, ostali raditi u klubu.

- Zahvalan sam im na tome što očito žele održati pomladak i prvu ekipu. Imat će našu logističku potporu i toplo se nadam da ćemo, bez obzira na trenutni plaman, ostati u ligi - veli Klarić. Najavljuje da će na kraju sezone biti oformljena nova Skupština, nakon čega će se Općina organizacijski maknuti od kluba.

- Ovo su izvanredne okolnosti, ali načelnik neće biti tutor predsjedniku kluba. Nogomet moraju voditi nogometaši. Općina ima kudikamo važnijih problema da bih se ja bavio sportom - dodaje.

Tumači da klub u polusezoni nije ostavljen na suhom: podmireni su, kaže, troškovi utakmica, opreme, režija i prijevoza na natjecanja, a usto je lani plaćena i rata kredita od 100 tisuća kuna, koji je prijašnje klupsko rukovodstvo podiglo preko Škole nogometa, ali na teret Općine pod bivšom vlašću, i to bez znanja njenog Vijeća.

- Od dogovorene svote za polusezonu nismo isplatili 96 tisuća kuna jer je račun kluba bio odblokiran samo za plaćanje režijskih troškova. Tu ćemo svotu podmiriti čim bude moguće, u prvom kvartalu ove godine - zaključio je Klarić. Igor RADIĆ

  

  

Klarić: Dosad je Općina bila klub

 

- Ono što ne mogu mijenjati, to me ne interesira, ali sam spreman iznijeti sve financijske podatke o dosadašnjem poslovanju kluba. Ne zbog nadolijevanja ulja na vatru, nego zbog čistog računa - ističe načelnik Klarić. - Zanima me budućnost, ono što možemo učiniti da klub postavimo na zdrave noge, da se restrukturira i da djeluje na način da troši koliko ima, a ne, kako je bilo dosad, koliko mu se prohtije. Dosad je Općina bila klub. Tu je riječ o odgovornosti i poštivanju zakona.

 

Čalović: Valjda će se naša žrtva isplatiti

 

I trener seniora Robi Čalović naglašava da se klub, unatoč svemu, brojčano konsolidirao u svim kategorijama. Pripreme odrađuje s 20-ak igrača, od kojih redovno trenira u prosjeku njih 15.

- Dečki koji su ili stasali ili godinama igrali ovdje učinili su sve da klub ipak odigra jesenski dio prvenstva. Ostali su praktički svi, bez obzira na neisplaćene putne troškove i činjenicu da smo prepušteni sebi samima, čak i bez oružara, pa s te strane imamo zdrave temelje da se borimo za ostanak u Prvoj ŽNL.

- Nije lako raditi u ovakvoj atmosferi, ali dišemo kao klapa i nosi nas vjera da će naša žrtva biti na dobrobit nogometa u Nedešćini, pogotovo djece. Očekujemo da će općinski dužnosnici imati razumijevanja i potpomoći opstanku udruge jer građani Sv. Nedelje zaslužuju svoj klub - poručuje Čalović, umnogome zaslužan što je momčad još uvijek na okupu.

jedinstvo omladinac nogomet nedešćina općina sveta nedelja gianvlado karlić srećko mohorović politika ids nenad peršić dario miletić robi čalović