Jedini muški odgojitelj u dječjim vrtićima Labinštine Denis Aličajić - Otac mi je rekao: 'Sine, ako slušaš druge, nećeš raditi ono što voliš. Budi odgojitelj ako to želiš, budi ono što sam ja želio biti'

Jedini muški odgojitelj u dječjim vrtićima Labinštine Denis Aličajić - Otac mi je rekao: 'Sine, ako slušaš druge, nećeš raditi ono što voliš. Budi odgojitelj ako to želiš, budi ono što sam ja želio biti'

16.11.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dječji vrtić u Raši pohađa 36 djece od čega 13 u jaslicama. S njima rade četiri odgajatelja, tri žene i jedan muškarac, 25-godišnji Denis Aličajić koji je jedini muški odgajatelj u dječjim vrtićima Labinštine. Denis je po struci odgojitelj, završio je predškolski odgoj u Puli i ovdje radi već treću godinu. O razlozima zašto je izabrao baš to zanimanje i kako mu je raditi s djecom u vrtiću Denis kaže

- Kada sam bio mlađi, razmišljao sam biti profesor tjelesnog ili odgojitelj u vrtiću. Malo više me vuklo da budem odgojitelj. Moj otac je isto želio biti odgojitelj, ali je slušao tuđe savjete da je to više za žene, pa je odabrao drugo zanimanje. Meni je rekao: Sine, ako slušaš druge, nećeš raditi ono što voliš, slušaj sebe, a ne druge, budi odgojitelj ako to želiš, budi ono što sam ja želio biti. Volim taj posao, u njemu sam se pronašao, lijepo mi je raditi u vrtiću s djecom koja su mi jako dobra. Djeca su me super prihvatila, uvijek pratim njihov interes, nastojim zadovoljiti njihove interese. Tjedan započinjemo sa njihovim željama, sve stavimo na papir i onda to prvodimo a obilježavamo i neke bitne datume i događaje. Ja volim njih i oni vole mene, odgojiteljice su mi isto jako dobre. Ovdje u područnom odjeljenju Raša mi smo kao jedna mala obitelj, svatko je za svakoga i međusobno si pomažemo, nemam druge riječi osim reći hvala, kaže Denis s kojim u grupi od 23 djece nazvanoj Spyder radi i odgojiteljica Nerea Buršić. U jasličkoj grupi Pačići koja ima 13 djece rade Kity Matošić i Leina Buršić.

Oduševljeni klinci

Denis je i sportaš, judaš i judo trener u labinskom Judo klubu "Meto" pa je tu ljubav prenio i na djecu.

- Sve što radim povezano mi je s djecom jer gajim veliku ljubav prema djeci. U Judo klubu Meto imamo dvjestotinjak članova, okupljamo veliki broj djece, a među njima je i 60 vrtićke dobi u dvije skupine, u Labinu i općini Kršan. U jutarnjim satima se družimo u vrtiću, a navečer u judo klubu, rekao je Denis.

Još nema svoju djecu ali u ovome što radi ima veliku potporu svoje djevojke, obitelji i brata koji ima djecu i s kojima se često voli družiti i igrati. Pitali smo i raške mališane što misle o Denisu.

- Denis mi je jako dobar, on je kralj a ja sam njegova princeza. Volim ga, rekla je petogodišnja Lucija Bedrina, a šestogodišnja Lana Knapić dodala:

- On radi jako lijepe stvari od kartona. Jako mi je dobar i volim ga, rekla je mala Lana.


Ian Mulavdić ima pet godina i također ima samo lijepe riječi za Denisa.

- Jako mi je dobar, volim kada radimo dvorac i kada vani trčimo, vježbamo i gradimo, kaže Ian, a Emanuel Kvartuč kojemu su šest godina dodaje kako Denis sve radi za njih i kako ga sva djeca slušaju.

Predrasude

Zanimljivo je da s Denisom u Raši radi i odgajateljica Kity Matošić koja ga je čuvala i igrala se s njim dok je još kao dijete pohađao labinski vrtić.

- Neobično je da je muškarac odgojitelj u vrtiću gdje uglavnom rade žene, ali to nije hendikep, to su samo predrasude. To je jako lijepo, trebalo bi se više muškaraca okušati u tom poslu. Denis je jako dobar i vrijedan radnik, pun je poštovanja prema kolegicama, pun je ideja i što je najvažnije provodi ih u djelo, rekla je Kity Matošević, iskusna odgojiteljica koja je u mirovini, ali radi četiri sata.

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" Labin u čijem sastavu djeluje i vrtić u Raši, Ivana Škopac, o Denisu kaže:

- Denis je vrlo kvalitetan kadar, kompetentan odgojitelj koji odlično balansira ležernost i autoritet kod djece koja ga vole i poštuju. Svoju ljubav prema sportu jako dobro prenosi na djecu što je zapravo i rezultiralo da je njegova matična odgojno-obrazovna skupina uključena u razne sportske aktivnosti i projekte vezane za tjelesno vježbanje. Također, s obzirom da je jedini odgojitelj u ženskom kolektivu, odlično balansira naše odnose te uvijek komentiramo kako bi nam trebao jedan Denis u svakom objektu, zaključila je Škopac.


Branko Biočić


denis aličajić odgojitelj dječji vrtić judo sport karijere