Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija OPG-ovima

Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija OPG-ovima

19.10.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Podsjetimo, Grad Labin po prvi puta ove godine objavio je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija za poljoprivredu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima  sa sjedištem na području Grada Labina.

Tako će kroz čak pet mjera pomoći odnosno subvencija Grad Labin pomoći svojim OPG-ovcima i to za:

Nabavu poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme koje se dodjeljuju za troškove nabave strojeva i priključaka za obradu poljoprivrednih kultura (traktora, prskalica, plugova, malčera, škara za obrezivanje, berača maslina, i sl).

Pčelarsku proizvodnju gdje se potpore i subvencije dodjeljuju za nabavu novih košnica i nove pčelarske opreme te uzgoj pčelinjih zajednica na poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi pčelarskom proizvodnjom. Ova mjera nije namijenjena za nabavu potrošnog materijala i sitnog pčelarskog pribora. Korisnici ove mjere moraju biti upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka.

Treća mjera uključuje nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje, a potpore i subvencije se dodjeljuju za izgradnju jednostavnih akumulacija za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, obnovu zapuštenih bunara i prirodnih akumulacija, bušenje bunara, postavljanje sustava za navodnjavanje te nabavu potrebne opreme za distribuciju vode na parceli (cijevi, ventili, raspršivači, kapaljke, filteri i sl).

Četvrta mjera odnosi se na brendiranje i marketing proizvoda, a subvencije i potpore dodjeljuju se za sufinanciranje troškova kreiranja marke poljoprivrednog proizvoda (ime, zaštitni znak, logo), izradu promotivnih materijala za proizvod (vizitke, plakati, brošure, roll-upovi, anketni upitnici, memorandumi,  majice, kemijske), troškova izrade dizajna za ambalažu proizvoda te troškove oglašavanja na digitalnim i tiskanim medijima.

Posljednja, peta mjera osigurava sufinanciranje troškova police osiguranja. Subvencije se dodjeljuju za sufinanciranje troškova police osiguranja usjeva i nasada i/ili osiguranja životinja. Sufinancirati će se godišnji troškovi osiguranja jedne police osiguranja.

Ukupna financijska sredstva koja će biti dodijeljena kroz pet mjera potpora i subvencija iznose 7.000,00  EUR (52.741,50 kuna ).

Visina potpore i subvencije  po korisniku godišnje iznosi 50% troškova definiranih pojedinačno kroz pet (5) mjera, a najviše 700,00 EUR (5.274,15 kuna ). Porez na dodanu vrijednost (PDV) te sve zakonom regulirane pristojbe nisu prihvatljiv trošak.

Krajnji rok za podnošenje potpunih zahtjeva je do 01. prosinca 2023. godine odnosno do iskorištenja sredstava.

Cjelokupni tekst Javnog poziva te pripadajuće obrasce pogledajteOVDJE.

opg subvencije