Javna rasprava UPU Kapelice: Prometni koridori ogorčili građane

Javna rasprava UPU Kapelice: Prometni koridori ogorčili građane

9.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Stotinjak građana koji su prekjučer sudjelovali na javnoj raspravi o Urbanističkom planu uređenja naselja Kapelica razišlo se negodujući zbog novih prometnih koridora kroz naselje. Zamišljene da rasterete županijsku cestu Labin – Koromačno i omoguće lakši pristup kućama, sabirne ceste i poprečne ulice morale bi presjeći pojedine građevinske čestice ili im oduzeti rubne dijelove.

Žitelji ovog dijela grada smatraju da bi istočna sabirnica, koja bi kao i zapadna išla usporedno s postojećom cestom, trebala prolaziti još istočnije, preko poljoprivrednog zemljišta.

 

Izrađivač plana, Zavod za urbanizam zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, predviđa da će se sadašnjih 600 stanovnika na 32 hektara izgrađene površine do 2020. godine udvostručiti na dodatnih 36 hektara građevinskog zemljišta.

Oko sadašnje trgovine trebalo bi niknuti središte naselja s glavninom društvenih sadržaja kao što su društveni dom, škola, vrtić, ambulanta i sl. Planiraju se tri turistička punkta, šetnica uz rub strmine nad Raškom dolinom te žičara prema Raši. Naselje bi se i dalje sastojalo od individualnih kuća i vila, ali u centru je ostavljena i mogućnost nizova, gradnja obiteljskih kuća sa zajedničkim bočnim zidovima.


Kapelica sada funkcionira kao skup kuća podignutih s obje strane županijske ceste izgrađene 1970. godine. Lokalne prometnice koje je presjekla postale su pristupni putovi, odnosno opasni izlazi na nju. K tome su nekadašnji kolski putovi pretvoreni u ulice neznatno prošireni, pa se dva automobila često ne mogu mimoići, a stihijski je građena i infrastruktura.

Da bi se takve nevolje u budućnosti izbjegle, a sadašnje ublažile, od postojećih jedanaest izlaza zadržala bi se samo tri: križanja s cestama prema Presiki i Rogočani te spoj kod Diminića. Sav ostali promet odvijao bi se sabirnim ulicama sa zaštitnim koridorima od 14 i 11,5 metara te ostalim ulicama s koridorima od devet metara.

No, ovdje se postavlja pitanje što će biti s postojećim prilazima: hoće li se oni naglo širiti pa sužavati ili će nekim kućama kolnik doći do praga? Nedoumicu bi trebao riješiti detaljni plan uređenja, a prethodno je potrebno usvojiti UPU kao plan višeg reda.

 

Na njega građani mogu svoje primjedbe dostavljati do 20. listopada, ali rasprava je pokazala da su oni mahom sumnjičavi prema mogućnosti da nešto izmijene, odnosno utječu na svoju budućnost. Dokaz tome je i podatak da do javne rasprave nije zaprimljena ni jedna primjedba.

Javna rasprava UPU Urbanistički plan uređenja Kapeliva primjedbe koridori razvoj Diminići Raša žičara Presika Rogočana Zavod za urbanizam