Jakovčić potpisao pozajmicu Glasu Istre, Žmak nije ništa znao, a za sve je kriv Bažon

Jakovčić potpisao pozajmicu Glasu Istre, Žmak nije ništa znao, a za sve je kriv Bažon

12.10.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo Pazin odbacilo je kaznenu prijavu koju je nekadašnji urednik i dioničar Glasa Istre Igor Brajković u ožujku podnio protiv predsjednika Uprave Željka Žmaka, člana Uprave Đanija Bažona i društva Glas Istre zbog prijevare u gospodarskom poslovanju. Kao prijavljenog Državno odvjetništvo navodi i Milana Lakovića, direktora Veletržnice ribe Poreč, zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, koji nije spomenut u Brajkovićevoj prijavi.

Brajković je kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenih djela na štetu vjerovnika i suvlasnika Glasa Istre protiv Žmaka i suradnika podnio vezano uz ugovaranje pozajmica više javnih poduzeća u Istarskoj županiji, pri čemu su znali da zbog loše financijske situacije novac neće biti vraćen, dok se u dijelu prijave navodi i da je Veletržnica ribe novac posudila iz namjenskih sredstava.

Tijekom postupka obavijesni su razgovori obavljeni s Darkom Lorencinom, Darkom Bratulićem, Borisom Sirotićem, Draganom Šiprakom, Milanom Lakovićem, Edijem Štifanićem, Rodoljubom Kosićem, Željkom Žmakom, Valterom Flegom, Ivanom Jakovčićem i Damirom Kajinom. Utvrđeno je nadalje da je Glas Istre krajem 2009. i početkom 2010. dobio pozajmice od Istarske razvojne agencije (200.000 kuna), VSI – Vodovoda Butoniga (2 milijuna kuna), Istarskog vodovoda (2 milijuna kuna), Usluge (250.000 kuna) te veletržnice ribe (300.000 kuna). U svim je slučajevima ugovore o pozajmicama za Glas Istre potpisao Đani Bažon, koji je, rekli su direktori, jedini i pregovarao u ime Glasa Istre. Iznimka je jedino ugovor s VSI Butoniga, gdje je supotpisnik i Željko Žmak, a suglasnost potpisuju Jakovčić i Milan Antolović. Međutim, i u tom slučaju direktor Bratulić kaže ''''''''da je posao ugovarao samo s Bažonom''''''''.

U obrazloženju rješenja o odbacivanju prijave, državni odvjetnik Siniša Milevoj navodi da Žmak nije bio svjestan težine financijske situacije u Glasu Istre, jer je financijsko poslovanje prepustio Bažonu. Odvjetnik Milevoj tako obrazlaže da je više kaznenih djela prijevare počinio Bažon, protiv kojeg se, međutim, s obzirom na to da je preminuo, ne može pokrenuti kazneni postupak. Kako je Bažon kao član Uprave znao da je Glas Istre u teškoj situaciji te da novac neće vratiti, kazneni bi se postupak mogao pokrenuti protiv Glasa Istre, što Državno odvjetništvo neće učiniti, jer dugovi daleko premašuju imovinu poduzeća. Konačno, ni za Lakovića nema osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo, jer je Veletržnica u trenutku zaključenja ugovora o pozajmici Glasu Istre na računu imala i slobodna nenamjenska sredstva.

Zaključno: isključivi krivac za prelijevanje novca iz javnog u privatni i to medijski sektor je mrtav, poduzeće Glas Istre je prezaduženo pa ga nema smisla kazneno goniti, bez obzira na postojanje tvrtki kćeri, a pozajmicu tešku 2 milijuna kuna potpisom je odobrio župan Jakovčić, iz čega je jasno da je (ponovo) lagao kad je javno tvrdio da nema veze s pozajmicama lokalnom dnevniku, usput nazvavši iPress smećem.

Valja napomenuti da u Brajkovićevoj prijavi nije prijavljen Mladen Laković, već je policija sama obavila izvide. Također, Odvjetništvo nije obrazložilo u kojem je svojstvu župan supotpisnik ugovora o pozajmici s VSI Butoniga.

Ukupni iznos pozajmica javnih poduzeća, dakle novca iz proračuna i iz džepova građana po ovoj je prijavi 4 milijuna i 750.000 kuna.

Više na Ipressu

državno odvjetništvo igor brajković siniša milevoj željko žmak đani bažon