Izvješće gradonačelnika o susretu s čelnicima HEP-a i gradnji zamjenskog bloka TE Plomin 1 (da ne bude `nismo znali`)

Izvješće gradonačelnika o susretu s čelnicima HEP-a i gradnji zamjenskog bloka TE Plomin 1 (da ne bude `nismo znali`)

7.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

O tome što Labinština očekuje od gradnje termoelektrane Plomin 3 kasno je razgovarati kada se izda lokacijska dozvola, upozorio je opozicionar Silvano Vlačić (HDZ) na sjednici labinskog vijeća, dodajući: "Nemamo velike šanse odbiti projekt jer je od državnog značaja, no naše ekonomske uvjete trebamo utvrditi što hitnije." Grad na tu temu, dodao je, mora oformiti komisiju s predstavnicima pozicije i oporbe "pa se tada neće moći govoriti ''nismo vidjeli, nismo znali'', kao prilikom izgradnje ''plominske dvojke''". O potrebnoj komisiji razgovaralo se, podsjetimo, na zasjedanju vijeća krajem rujna, a predlagali su je i vladajući zastupnici.

Vlačića je isprovocirao istup gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS), koji je informirao vijećnika o sastanku s predstavnicima Uprave HEP-a u Zagrebu, 30. studenog, o gradnji energetskog postrojenja u Plominu teškoj 800 milijuna eura.

Podeštot se požalio da je tek nakon dopisa premijerki Jadranki Kosor HEP upoznao lokalnu vlast s aktivnostima pripreme za gradnju plominske «trojke». Lokalna zajednica, ustvrdio je Demetlika, u startu treba «zahtijevati argumentirani ulazak u otvorene teme koje se tiču svih sudionika i interesenata u projektu, od ekonomskih interesa općina do onih o zaštiti okoliša i zdravlja ljudi».

- O svim pitanjima detaljno bi se razgovaralo u provedbenoj fazi projekta, a sada predstoje politički pregovori HEP-a i središnje vlasti sa županijskom i lokalnom, rekao je Demetlika. Naglasio je da se ishodovanje lokacijske dozvole za TE Plomin 3 očekuje u prvoj polovici iduće godine, nakon čega će biti odbran HEP-ov strateški partner te će se izraditi glavna i izvedbena dokumentacija. Projektna dokumentacija je gotova, a studija utjecaja na okoliš upućena na suglasnost ministarstvima.

Investicijski plan gradnje elektroenergetskih postrojenja - u kojem je TE Plomin 3 najznačajniji objekt - Vlada je potvrdila krajem rujna. Treća termoelektrana sa snagom od 500 megavata premašuje Plomin 1 i 2 zajedno, a 2016., kada se planira pustiti u pogon, proizvodila bi 15 posto ukupne električne energije u Hrvatskoj.

Predstavnici HEP-a su, rekao je Demetlika, spremni dodatno obrazložiti projekt na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, koju je tražila labinska oporba. Vlačiću je, pak, Demetlika poručio da je Grad svoje prioritetne infrastrukturne projekte definirao prije tri godine donošenjem projekta ukupnog razvoja.

I SDP-ovac Željko Ernečić je, poput Vlačića, naglasio da bi soliranje gradonačelnika i općinskih načelnika u zastupanju Labinštine u ovoj priči moglo završiti neslavno kao storija o TE Plomin 2.

- Tvrtka RWE Power (s HEP-om ima po 50 posto vlasništva u poduzeću TE Plomin, op. a.) kraj Kölna ima tri energetska bloka, hajmo vidjeti što je ondje sve napravio za lokalnu zajednicu. Koliko znam, svjetska su iskustva da se u zajednicama s takvim postrojenjima stanovništvu ide na ruku i smanjenjem cijene struje od 30 do 50 posto. Razmišljajmo o tim stvarima, ali zajednički, prisnažio je Josip Škopac (HSU)

Službeno izvješće

 

hep te plomin plomin 3 gospodarstvo mirjana pejić bach termoelektrana sjednica demetlika željko ernečić silvano vlačić rwe