Iznimni interes za poticaje gospodarstvu – u mjesec dana iskorišteno više od polovice osiguranih sredstava!

Iznimni interes za poticaje gospodarstvu – u mjesec dana iskorišteno više od polovice osiguranih sredstava!

28.2.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Krajem prošlog tjedna održana je sjednica Povjerenstva za poticanje razvoja poduzetništva Grada Labina te su donijete odluke o dodjeli potpora za razvoj poduzetništva i to za ukupno 18 pristiglih zahtjeva. 

U nešto više od mjesec dana od kada je javni poziv za bespovratnim potporama i subvencijama poduzetnicima objavljen time je iskorišteno više od polovice planiranog iznosa za 2023. godinu, to jest odobrene su potpore u ukupnom iznosu od 34.972,24 EUR (263.498,34 kn) bez PDV-a.

Od 18 zaprimljenih zahtjeva njih 5 se odnosilo na Mjeru 1. Potpore za početnike, 7 zahtjeva podneseno je za Mjeru 2. Subvencioniranje nabave nove opreme i inventara, a 5 zahtjeva odnosilo se na Mjeru 3 Subvencioniranje digitalizacije poslovanja te jedna prijava za Mjeru 6 subvencioniranje organizacije međunarodnih IT konferencija.

Ukupna vrijednost prijavljenih investicija poduzetnika i obrtnika podnositelja za što su odobrene potpore u visini od ukupno 34.972,24 EUR (263.498,34 kn) bez PDV-a iznosile su 221.765,00 eura (1.670.888,39 kn), od čega se, očekivano, najviše zahtjeva, a samim time i odobrenih potpora, odnosi za nabavu nove opreme i inventara.

Podsjetimo kako je Grad Labin već prošle godine iznos od 350 tisuća kuna za cjelokupni Poziv podignuo na 500 tisuća kuna te iznos naknada za početnike sa 8000 kn na maksimalnih 15 000 kn, ove godine taj je iznos dodatno „podebljan“ te sada najveći mogući iznos potpore za početnike se ponovno povećava i iznosi najviše 2.500 EUR (18.836,25 kuna) bez PDV-a po poduzetniku. Na ovaj način nastavlja se dodatno provođenje i poticanje poduzetništva te se osigurava značajno rasterećenje mladim ljudima koji tek kreću u stvaranje vlastitog posla.

Valja istaknuti i kako se iznos potpore za subvencioniranje pripreme prijave na natječaje iz nacionalnih ili EU fondova povećao te iznosi 2.000 EUR (bez PDV-a) po korisniku odnosno do 60% troškova pripreme za prijave po natječaju financiranom iz nacionalnih ili EU projekta. Jednako tako, još jedna zanimljivost je kako od sada za subvenciju konkuriraju i oni poduzetnici koji nemaju prebivalište / sjedište  na području Grada Labina, ali imaju poslovnicu ili izdvojeni pogon na području Grada Labina, a obavljaju deficitarnu djelatnost (postolar, bravar-ključar, urar, krojač, dimnjačar, radio i televizijski servis, tradicijski obrti);    

„Broj prijava i u nešto više od mjesec dana iskorištenje više od polovice osiguranih sredstava još su jedna potvrda koliko je ova mjera kvalitetna. Vidljivo je i to kako svake godine imamo nove mlade ljude koji kreću sa svojim poslovnim idejama, a mi kao Grad ih tu podupiremo i osiguravamo dodatne poticaje za lakši početak. Jednako tako, sve ostale mjere daju dobre rezultate, a zasigurno ćemo i dodatno razvijati tip potpora kojima želimo dodatno poticati poduzetnički duh, pogotovo početnika i deficitarnih zanimanja.“ -istaknuo je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Poziv i popratna dokumentacija dostupni OVDJE, a isti je otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 1. prosinca 2023. godine.

Ostale informacije mogu se zatražiti telefonom na broj 052/ 866 817, e-poštom na patricija.terkovic@labin.hr 


Foto: Free domain photos

gospodarstvo poticaji