Izmijenjen Zakon o upravnim pristojbama

Izmijenjen Zakon o upravnim pristojbama

9.5.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Hrvatski sabor donio je danas niz s europskom pravnom stečevinom usklađenih zakona, odlučivši da će o izboru tri suca Ustavnog suda tajno glasovati poslijepodne, nakon što izglasa druge raspravljene točke.

Sabor je izmijenio Zakon o upravnim pristojbama kojim se reguliraju neka nova oslobođenja od plaćanja tih pristojbi, npr. za žrtve trgovanja ljudima ili azilante, ali i povećavaju iznosi nekih pristojbi, primjerice za izdavanje putovnica u žurnom postupku za što bi pristojba bila 200 kuna. Iz Tarife upravnih pristojbi brišu se carinske tarife.

Izmijenjen je Zakon o zaštiti zraka kojim se utvrđuje obveza svim postrojenjima koja ispuštaju stakleničke plinove da do 30. rujna iduće godine ishode dozvolu za ispuštanje takvih plinova. Ne učine li to, s početkom 2010. više se ne bi mogla baviti svojom djelatnošću. Izmjene predviđaju i izradu registra emisija stakleničkih plinova koji će voditi Agencija za zaštitu okoliša, a Vladi se prepušta ovlast da propiše način trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkkih plinova.

Izmjenama toga, kao i Zakona o otpadu koji su zastupnici također izmijenili, provela bi se i decentralizacija poslova vezanih uz zaštitu zraka i okoliša, i to na način da o tim poslovima više ne bi brinuli uredi državne uprave, već posebni upravni odjeli u županijama i Gradu Zagrebu.

Sabor je izmijenio i Zakon o izvozu robe s dvojnom namjenom, kojim se zabranjuje izvoz roba koje bi na bilo koji način mogle pomoći proizvodnji nuklearnog, kemijskog ili biološkog naoružanja. Izmjenama Zakona o pravima o obvezama državnih dužnosnika, u krug dužnosnika ušao je pravobranitelj za osobe s invaliditetom.

 

Novim Zakonom o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu propisan je tjedni i mjesečni odmor vozača, a od početka iduće godine sva nova teretna vozila teža od 3,5 tone morat će imati digitalne tahografe.

 

Sabor je potvrdio Ugovor sa Švedskom o potpori projektu provedbe okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta. U drugo saborsko čitanje upućen je prijedlog zakona o osnivanju zaklade "Hrvatska za djecu", te izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Iako je taj zakon u prvom čitanju prihvaćen tek danas, a prijedlozi i primjedbe vraćeni predlagatelju (Vladi) radi pripreme konačnog prijedloga zakona, Vlada je konačni prijedlog utvrdila još jučer i poslala ga u saborsku proceduru

 

vlada usklađivanje upravne pristojbe izmjena zakon sabor EU stečevina