Izmijenjen izborni zakon: jedan preferencijalni glas i zabrana kandidiranja osuđenima

Izmijenjen izborni zakon: jedan preferencijalni glas i zabrana kandidiranja osuđenima

13.2.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Saborska je većina danas izmijenila Zakon o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru i tako uvela preferencijalno glasovanje i na parlamentarnim izborima.

Oporba u glasovanju nije sudjelovala. Napustili su sabornicu nezadovoljni činjenicom da je predlagatelj, Klub SDP-a, u samom "finišu", kad je glasovanje već počelo, dva puta promijenio mišljenje o odredbi kojoj se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Na kraju je prihvaćen amandman Mirele Holy (ORaH) po kojemu se kandidiranje zabranjuje svima koji su u trenutku raspisivanja izbora osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to ako su na izdržavanju kazne ili im njezino izvršenje tek predstoji.

Sve do isteka rehabilitacijskog roka neće se moći kandidirati osuđeni za najteža kaznena djela te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Što se tiče preferencijalnog glasanja, uvedene izmjene donose mogućnost da birači daju jedan preferencijalni glas uz kvotu od 10 posto. Kao na izborima za EU parlament birači mogu osim zaokruživanja broja liste svoje stranke, zaokružiti i ime i prezime jednog kandidata.

Od ostalih izmjena tu je i ukidanje nositelja kandidacijskih lista te tzv. ženska kvota, odnosno obveza uvrštenja najmanje 40 posto žena na izborne liste.

 

Više i u tekstu: Izglasan zakon oko kojegse ratovalo u Saboru

Šeks: Komedija, komedija, bila bi da nije tragedija!

 

 

sabor izbori izborni zakon politika politikanstvo