Izložbom i koncertom u KUC-u "Lamparna" obilježen 8. mart

Izložbom i koncertom u KUC-u "Lamparna" obilježen 8. mart

9.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Fantastičan nastup MC pjevačice Diyale i izložba »Fraktali« Sanje Švrljuga rezime je večeri posvećene ženama što je preksinoć u organizaciji Građanske inicijative održana u KuC-u Lamparna.
Međunarodni dan žena pred brojnom publikom obilježile su, naravno, samouvjerene i snažne pripadnice ljepšeg spola, ali i bioenergetičar Magi, koji je svojim nastupom začinio govor povjesničara umjetnosti Branka Cerovca na početku večeri.
Plan sistematičnog i razrađenog definiranja radova labinske multimedijalne umjetnice što su ih nedavno vidjeli i Puležani u galeriji Milotić brzo je pao u vodu, pa je Cerovac o »Fraktalima« u konfuznom i često prekidanom govoru najmanje rekao o seriji platna velikoga formata u kojima se bolno sustižu renesansna posvećenost ljepoti i erotskome užitku, ekspresionistički nemir i patos s »cool« postupcima baštinjenim od pop arta, konceptualista i postkonceptualista te punka, kako piše u pratećem letku izložbe, čiji tekst potpisuje.
Umjesto toga okupljeni su čuli ponešto o problemu vremenskoga određenja postmoderne, ali ozbiljni pristup zanimljivom miksu fotografije, printa i geste »potukao« je Magi svojim upadicama i konačno glazbenim brojem kojim je počastio umjetnicu.
Dijametralno suprotan odabir izričaja njeguju mlade MC izvođačice Scrilla feat. Anamaria iz Pule te Porečanke MC Killah featuring Stella, koje su dobro zagrijale publiku prije nastupa Diyale. Curama iz Poreča ovo je bio prvi nastup, dok su Puljanke pokazale suvereno vladanje scenom i prije svega pravi stav za bavljenje glazbom koja se na ovim prostorima uglavnom veže uz muškarce. Zaraznim refrenom »Lolipop« pripremile su okupljene za domaće glazbeno čudo, opravdano nagrađenu Diyalu pred kojom je, uz dozu sreće i promišljenosti, potencijalno velika karijera.
Uz izvrstan scenski nastup i styling, kojemu ni čopor modnih mačaka ne bi pronašao manu, ova je pjevačica baš svaku stvar sa svoga albuma »Rapstract« izvela u maniri etablirane i priznate zvijezde, statusa koji je, nastavi li ovako, sigurno očekuje.
Njezin je izričaj, subjektivno gledano, mješavina najboljeg od Masssive Attacka i Bjork, uz onaj nedokučivi, vlastiti dio kojemu i duguje epitete što stoje uz njezino ime.
Na upit da definira glazbu, DJ Aintune, koji je prati, svrstao je njihov projekt u eksperimentalni hip-hop, odnosno apstraktni rap, dok je u instrumentalnom dijelu malo drum''n''bassa, trip hopa i hip-hopa.
Ovogodišnja Zlatna koogla za najbolju izvođačicu, u konkurenciji Josipe Lisac i Radojke Šverko, završila je u rukama Varaždinke palestinskih korijena i životnog iskustva odrastanja u New Yorku zasluženo i sigurno ne zadnji put. Diyalin nastup ostaje zapamćen kao jedan od najboljih u Lamparni u protekle dvije godine, s nadom da će »kraljica balkanske alternative«, kako joj tepaju inozemni glazbeni magazini, još nastupati u Labinu.

Napisala i snimila Sandra ZLOIĆ

branko cerovac magi stella diyala scrilla feat. anamaria kuc lamparna fraktali sanja švrljuga dj aintune mc killah građanska inicijativa