Izložba Zorana Pavelića u Galeriji `Lamparna`

Izložba Zorana Pavelića u Galeriji `Lamparna`

1.4.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon više od tri godine tijekom kojih je predstavljeno 15-tak domaćin i stranih autora, ciklus izložbi „Umjetnost i kaos", kojeg je za Galeriju „Lamparna" osmislila, selektirala, vodila i kurirala Sanja Švrljuga Milić (1959.-2015.), završava s izložbom osječko-zagrebačkog umjetnika Zorana Pavelića pod nazivom

PLAN B/The Marking Times

 

„Središnji rad izložbe - ready made objekt  PLAN B (željezni predmet, svrha nepoznata), pronađen je u  Lamparni 1995.,  za vrijeme sudjelovanja  na  2. Međunarodnoj likovnoj radionici  Lamparna 1995. (mentor Ivan Kožarić). Pronađeni predmet trebao je biti iskorišten za proizvodnju zvuka, no kako to nije realizirano autor ga je ponio sa sobom u Zagreb.

Godine 2014., tokom posjeta Biennalu industrijske umjetnosti, autor isti predmet donosi u Lamparnu s namjerom da ga vrati na mjesto pronalaska. Umjesto toga, u traženju odgovarajućeg smještaja za predmet, nastaje serija fototografija  nađenog predmeta na različitim lokacijama u i oko Lamparne i Rudnika.

 

Na ovu objektno/vremensku situaciju, nadovezuje se i serija fotografija The Marking Times, koju čini 60-tak fotografija realiziranih na različitim lokacijama , od 2007.-2014. Na svim fotografijama zabilježene su (zaustavljene)  jedna ili dvije središnje točke/objekti/objektne situacije - postavljene u središte pažnje, uhvaćene u poziciju markiranja vremena oko njih, u trenutku fotografiranja.

Audio instalacija Proizvodnja zvuka, 1995.-2015., - zvuk proizveden uz pomoć željeznog predmeta, 20 godina nakon njegovog pronalaska, ''in situ''zaokružuje i ispunjava njegovu svrhu."

 

 

Zoran Pavelić rođen je 1961 u Osijeku. 1988/1991 osnivač neformalne umjetničke grupe Močvara / Baranja., 1998 diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, /klasa Đuro Seder/. Izlaže od 1984.

Osnovna intencija njegovog umjetničkog rada i istraživanja, mjerenje je društvene i političke težine (ili lakoće) umjetnika kao društvenog subjekta, umjetnosti i umjetničkih institucija. Zanima ga utjecaj i suodnos različitih geo-političkih, medijskih, socioloških i drugih čimbenika na poziciju umjetnika i umjetnosti u društvu. Akcije, intervencije, performansi, ili site-specific radovi u javnim prostorima najčešće postavljaju pitanje komunikacije sa umjetničkim i kulturološkim slojevima nasljeđa, ili propituju značaj umjetničkih pojava, osobnosti, institucija u okolnostima odnosa velikih i malih sredina, centra i periferije. Radi u različitim medijima; slike ,crteži, video, fotografija, nevidljive akcije i performansi, instalacije, knjige umjetnika...  Umjetnički voditelj i član grupe Pleh od 2007.

 U izdanju umjetničke organizacije PLEH 2012., izašla mu je knjiga Zoran Pavelić - Politički govor je suprematizam sa tekstom Ružice Šimunović.http://issuu.com/zoranpavelic/docs/zp

 

 

Izložbu će otvoriti Damir Stojnić, redovni profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

 

 

 

Izložba ostaje otvorena do 18.04.2015.:

Pon - Sub 17:00 - 21:00,

Nedjeljom zatvoreno!

 

zoran pavelić kultura lamparna izložba plan b