Izložba Želimira Hladnika u Galeriji `Lamparna`

Izložba Želimira Hladnika u Galeriji `Lamparna`

29.5.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

„Gladijator nosi i simboliku svojevrsnog portreta suvremenog umjetnika  
koji uvijek iznova mukotrpno stvara i uslovljava nova istraživanja u  
pristupu forme i materijala.
Gladijatori su i metafora povijesno-zbiljskih matrica i ustrajnosti  
na vlastitom putu nove realnosti ili čak pokušaja krajnje  
jezgrovitosti i iskrene ironije.“


Želimir Hladnik
Organizirani kaos žičanih konstrukcija, napučen emocionalnim ekspresijama, raspoloženjima  i alegorijama ciklus je razigranih, asocijativnih metalnih skulptura, željeznih konstrukcija
nastalih varenjem i spajanjem metalnih šipki različitih tekstura i debljina, nazvanih  Gladijatori.
Poput trodimenzionalne reinterpretacije rafiniranog crteža-skice tušem na papiru, svojevrsne  su geneze proste linije u voluminoznu, fragmentarnu ili pak zgusnutu šuplju formu, tvoreći  niz asocijativnih figura kojima je gotovo skriveni smisao da zadiru u kolektivno nesvjesno.
Izlazak crteža iz okvira, antagonizam suptilne linije i teške metalne šipke kao njenog  prostornog pandana, njihova geneza i metamorfoza, Hladnikovo su analitičko i precizno razmatranje umjetničkog procesa pretvaranja ideje u formu, gdje on potpuno neopterećeno
relativizira kiparski volumen u klasičnom smislu.
Njihov emocionalni željezni „potez“ stoga varira u čitavom rasponu suprotnosti od nježnog i smirenog, do agresivnog i nervoznog, od bezazlenog opasnom i prijetećem, a sama je  kiparska kompozicija organizirana kontrastom bogatstva i odsustva detalja.
Poput paukovih mreža, ali ne onih za hvatanje plijena, čuvanje hrane, lebdjenje ili udvaranje  ženkama, imaju svoju fizičku prisutnost i tajni život da bi promatrača naizgled nepovezanim  elementima potakli na stvaranje ili ga pak prisjećali na niz udaljenih, slobodnih asocijacija o
životu i svijetu. Poput unutarnjeg procesa kojemu se uvijek možemo vraćati.


Kao rafinirani, gotovo poetski spoj duhovnog, misaonog s čulnim i taktilnim, predstavlja nam  Hladnika autorom harmonije protuslovlja čiste i perfekcionističke izvedbe, čime zasigurno zauzima zasebno mjesto u suvremenoj hrvatskoj skulpturi. I naravno, crtežu.
Sanja Švrljuga

 

ŽELIMIR HLADNIK


Diplomirao na Odjelu likovne kulture Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1985. godine kod prof.  dr. sc. Radmile Matejčić . Izborni kolegij mu je bio  Kiparstvo kod prof. Josipa Diminića .
1997. godine dobiva Sorošovu stipendiju i upisuje magisterij kojeg  završava 2001 god. kod  prof. Dušana Tršara na Likovnoj akademiji u Ljubljani.
Suradnik je na Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker od 1995. godine a od  2000. godine mentor je odabranim studentima završnih godina preddiplomskih i diplomskih  studija Likovne pedagogije i Primijenjenih umjetnosti. Izvanredni je profesor na kolegiju
Kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
Član je HDLU-a Rijeka i Kulturnog društva Sv. Kuzme i Damjana u Rijeci. Realizirao je 31  samostalnu i oko 70 skupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada.


Ciklus skulptura Gladijatori nastajao je od 2010. do 2013. godine.
Izložba ostaje otvorena do 10.06.2014.:
Pon – Čet 17:00 – 21:00
Pet/Sub 18:00 – 22:00.
Program Galerije KuC-a “Lamparna” sufinanciraju Ministarstvo kulture, Istarska županija i  Zaklada “Kultura nova”.

lamparna želimir hladnik