Izložba slika “Pejzaž” Domagoja Barića u Klubu mladih `Club 21` u Galeriji KuC-a `Lamparna`

Izložba slika  “Pejzaž”  Domagoja Barića u Klubu mladih `Club 21` u Galeriji KuC-a `Lamparna`

29.10.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Klub mladih "Club 21" u Galeriji KuC-a "Lamparna" nastavlja s predstavljanjem mladih autora, studenata, asistenata, docenata Akademije primjenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci.
U svom radu ne upućujem na koncept, jer kroz prirodu ne mogu pristupiti takvom načinu razmišljanja. Priroda u meni budi osjećaj vlastite prisutnosti.


Takvu prisutnost karakterizira unutarnji mir, ali ta tišina uma može se primjetiti tek kada smo lišeni monologa koji se konstantno odvija u našim glavama. Tek s tom unutarnjom tišinom, vanjska tišina može biti uistinu zamijećena i, kao takva, ne komentirana. U trenucima se može javiti lagano divljenje ili čuđenje, nakon kojeg ponovno nastupa tišina.


.......
Prirodna i umjetnička ljepota ne mogu se natjecati jedna s drugom jer je svaka, na svoj način, potrebna ljudskom biću. Slikar pejsaža shvaća da su ova dva pojma neodvojivi te stvara sintezu dviju ljepota; prikazuje prirodu na umjetnički način. On nam svojim radom ne pokušava prenijeti priču već nam daje materijal za promatranje. Reakcije na njegove radove su u potpunosti individualni, što je odgovor na ranije postavljeno pitanje. Pejsaž na platnu sposoban je prodrijeti u samu srž čovjekovih emocija ukoliko mu pojedinac to dopusti. Čovjek po svojoj prirodi jest kreativno biće, a priroda ostaje kao ultimatum i u najgrubljem obliku pustoši. Pejsaž tu nastupa kao izraz, a u izrazu je vrijednost.


„Art is but the imitation of nature." (izvadci iz predgovora kataloga, Domagoj Barić, 2015.)

 

Domagoj Barić, rođen 19. lipnja 1988. godine u Rijeci, gdje završava osnovnu i srednju školu. 2012. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zoltana Novaka. Radi kao vanjski suradnik u svojstvu asistenta na APU Rijeka od 2015. godine. Član je HDLU Rijeka. Sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.


Izložba "Pejzaž" ostvarena je u suradnji s Akademijom primjenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci. Selektor: Zdravko Milić, redovni profesor


Izložba ostaje otvorena do 20.11.2015.: Pon - Sub od 17:00 - 21:00, Nedjeljom zatvoreno!

 

Program Kluba mladih "Club" 21" KuC-a "Lamparna"sufinanciraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Zaklada "Kultura nova".

 

PR

 

 

pejzaž izložba domagoj barić slike lamparna kuc lamparna club 21