Izložba Miljenka Bengeza u galeriji Alvona dojmila koloritom

Izložba Miljenka Bengeza u galeriji Alvona dojmila koloritom

8.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Posljednja ovosezonska izložba u galeriji Alvona, samostalno obraćanje publici zagrebačkog slikara Miljenka Bengeza, nesretno se poklopila s terminom nogometne utakmice nacionalne vrste, što je rezultiralo malim brojem ljubitelja umjetnosti. Nakon uvodnih riječi voditeljice galerije Alis Šaina, samoga umjetnika te županijskoga pročelnika za kulturu Mladena Dušmana, odabrano je društvo razgledalo trinaest ulja na platnu manjeg i srednjeg formata uz jednoglasno odobravanje umjetničkoga potpisa i neskrivene simpatije prema majstoru.


Nestrpljivi slikar, i prije no što sam uopće razgledala djela, zaskočio me pitanjem što ću napisati o njegovome radu, zabivši si tako autogol atraktivniji od pogotka koji je engleski vratar lani primio u Maksimiru. Dojmljiv kolorit, na tragu učitelja Svečnjaka čija smo remek-djela ranije protekloga tjedna vidjeli u KuC-u Lamparna, prvo je što se iščitava s površine izloženih veduta i pejzaža. Zanimljiv i bogat životni put, odnosno iskustvo megalopolisa New Yorka i mirnih istarskih gradića Bengez je prenio na platno u predvidljivoj Cézanneovoj maniri početne faze kubizma. Poigravanje tretmanom dvodimenzionalnoga volumena uz spomenuti eksplozivan kolorit i poneko nostalgično prizivanje elemenata iz prošlosti uglavnom su uspješno zaključeni na štafelaju, a opipljivo prisutna nabrijana pozitivna energija prešla je na promatrače koji su komentar saželi u - »vesele« slike.


Miljenko Bengez rođen je 1954. godine u Zagrebu, gdje je krajem osamdesetih radio kao suradnik u ateljeu akademika Vilima Svečnjaka. Nakon izučavanja restauriranja u Firenzi, odlazi u Ameriku gdje boravi u New Yorku do 1995. Tijekom ovog razdoblja naizmjenično izlaže u SAD-u, Hrvatskoj i Italiji, gdje mu je prije sedam godina u izdanju milanske galerije L''''Incesione tiskana monografija. Od 2001. njegove samostalne izložbe u Italiji organizira galerija Free Art iz Udina koja ga afirmira i na likovnoj sceni apeninskih susjeda. Izložba ostaje otvorena do 13. rujna, a razgledati se može radnim danima od 10 do 13 sati ili uz prethodnu najavu.

Napisala i snimila Sandra ZLOIĆ

Miljenko Bengez Galerija Alvona akvarel izložba kultura umjetnost slike